Fotó: Forrás: Jordan Harrison // Pexels
rövid hír

Globális csiphiány: nemhogy az idei karácsony, talán még a jövő évi sem lesz az igazi

Forbes
2021. október 26. 2 perc olvasás

2020 óta tart, 2021-et végigkíséri, és 2022-re sem heveri ki világ a csiphiányt. Sőt, talán 2023-ig is együtt kell vele élnie.

Harmadik negyedéves pénzügyi jelentése apropóján az amerikai Intel, a világ egyik legnagyobb és legismertebb csipgyártója, mint pár hónapja, úgy ismét azt hangsúlyozta, hogy a globális félvezetőhiány akár 2023-ig is kitarthat.

„Most vagyunk a legrosszabb időszakban, jövőre negyedévről negyedévre javul majd fokozatosan a helyzet, de 2023-ig nem lesz egyensúly a kereslet és kínálat között”

– ezt Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója nyilatkozta a CNBC-nek. Múlt hét csütörtökön, a pénzügyi jelentés hatására 8 százalékot csökkent az Intel-részvények értéke.

További pesszimista kilátások

Ahogy azt az amerikai PC World is összefoglalta, az elmúlt hónapokban más számítástechnikai nagyvállalatok is pedzegették már, hogy 2022-ig közel sem fog rendeződni a több iparágat is érintő probléma.

A grafikus processzorairól ismert Nvidia még augusztusban, szintén negyedéves pénzügyi jelentésében szögezte le, hogy 2022 nagyját továbbra is áthatják majd az ellátási láncbeli gondok. Az Intel-konkurensnek számító AMD ügyvezetője, Lisa Su egy szeptemberi konferencián bocsátkozott jóslatokba: 2022 első felében még masszívabbnak, a második félévre már enyhébbnek jövendölte a csiphiányt.

Egyvalami mindhárom gyártó nyilatkozataiban közös:

nem mostanság várnak enyhülést, nemhogy az idei karácsony, de talán még a jövő évi sem lesz az igazi a technológiai és számítástechnikai termékek piacán.

Mindenki nyögi

A koronavírus-járvány, az új hardvergenerációk és az irántuk való felfokozott kereslet közösen szülte meg a 2020 óta folyamatos csiphiányt, és nem csak a tech szektorban.

A videókártya-, a processzor- vagy a konzolpiac kínálatát egyaránt érinti a krízis – még úgy is, hogy a Microsoft Xbox Series X és S konzolja, valamint a Sony-féle Playstation 5 egyaránt a maga gyártójának valaha volt leggyorsabban fogyó gépe –, de nyögi a csiphiányt az autóipar is.

Borítókép: Jordan Harrison // Pexels