Fotó: A mohácsi vágóhíd avatása. Fotó: Koszticsák Szilárd
Üzlet

Csányi az agrártámogatásokról: én fektettem a legtöbbet a magyar mezőgazdaságba

Zsiborás Gergő
2017. szeptember 13. 2 perc olvasás

Csányi Sándor rövid interjúban beszélt ma arról a HírTV-nek az agrártámogatások kapcsán, hogy ő invesztált a legtöbbet a magyar mezőgazdaságba. Becslésünk szerint az OTP-vezér agrárbirodalma a legnagyobb családi vállalkozás Magyarországon. 

Egyre kevesebb, de még így is jelentős agrártámogatásban részesül Csányi Sándor agrárbirodalma, a Bonafarm csoport. Ez amúgy meglátszik a csoport konszolidált EBITDA-mutatóján is, az ugyanis az elmúlt két évben mindig csökkent éves alapon. Csakhogy a Csányi család közben valóban sokat invesztált a mezőgazdaságba, és nemcsak a Bonafarmon, hanem cégek felvásárlásán keresztül is. A Forbes most megjelent számában az agrárérdekeltségeket vettük számba, hiszen definíciónk szerint ezek számítanak családi cégnek, melyek Csányiék esetében a következők: a már említett Bonafarm, a magyar gazdák jelentős hányadát elérő agrárintegrátor, a KITE Zrt és a most már 75%-os kapacitással üzemelő mohácsi vágóhíd mögötti MCS Vágóhíd Zrt. Ez a cégbirodalom a Forbes becslése szerint ma a legnagyobb családi vállalkozás.

Az agrártámogatások újraszabása ismételten napirendre kerülhet, ahogy korábban már módosítottak a szabályozáson, hogy a nagy földbirtokosok ne juthassanak annyi támogatáshoz.

„Aki sokallja a beruházási támogatást, az mondhatná úgy is, hogy én vagyok az, aki az elmúlt húsz évben a legtöbbet invesztálta a mezőgazdaságba. És hát a támogatások jó esetben 30-40%-osak voltak ebben az ágazatban. Tehát azt kell tudni, tehát azt a 70% pénzt én tettem bele. Tehát lehet úgy fogalmazni, hogy én kaptam a legtöbb beruházási támogatást, vagy lehet úgy is, hogy én invesztáltam a legtöbbet a cégeimbe. És ami még jellemző, én ’97-ben kezdtem mezőgazdasággal foglalkozni, és azóta csak befektetek. Soha egy fillér osztalékot ki nem vettem, és ez a tervem a jövőben is” – közölte a földtámogatások kapcsán vele szemben megfogalmazott vádakra – miszerint a szabályozás neki is kedvez, eleve így lett kitalálva – Csányi Sándor ma a HírTV-vel.

Borítókép: A mohácsi vágóhíd avatása. Fotó: Koszticsák Szilárd