Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csak tavaly 12 ezer embert tiltottak el a cégvezetéstől

2017-ben több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 42 ezer felé közeledik az eltiltott személyek száma – írja közleményében az Opten cégadatbázis. Nehezebb lesz tiszta lappal indulni.

2017-ben kisvárosnyi (12 184) cégvezetőt tiltottak el a vezetéstől, alig kevesebbet, mint egy évvel korábban (13 015). A cégbíróság jellemzően – jogerősen megállapított – ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az eltiltottak öt évig nem gyakorolhatják a cégvezetési, cégképviselői jogköröket és bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröket sem.

2010 óta összesen 41 789 embert tiltottak el cégvezetéstől, és várhatóan a következő években még növekedni is fog ez a szám, hiszen jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

Az Opten szerint a hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára, a végrehajtások, felszámolások, kényszertörlések száma nagyon magas. A nagytakarítást elősegítendő hatósági eszköztár ráadásul folyamatosan bővül. 2017 júliusa óta például magasabb céltartalékot kell képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire.

Emellett 2018 januárjában bevezették az adófizetési biztosíték intézményét. Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azon adózóknál, amelyek korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály némiképp tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik – írja az Opten. Pozitív eszközöket is használ az adóhatóság: maga mentorál kezdő vállalkozásokat, illetve minősítési eljárásban publikálja a megbízható adózók nevét.

Oszd meg!