Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Hatásos az egyik vakcina a gyorsan terjedő brazil variáns ellen is

A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent friss tanulmány szerint laboratóriumi vizsgákatok igazolták, hogy a Pfizer-Biontech koronavírus elleni vakcinája hatásos a gyorsan terjedő brazil vírusvariáns ellenében is – írja a Reuters hírügynökség.

A kutatók szerint a szérum hasonló hatékonyságot mutatott a beoltottak eredményeit vizsgálva, mint amit a korábbi törzsek ellenében tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszergyár vakcinája valamennyi mutáció ellen magas hatékonysággal véd, a brit és dél-afrikai ellen már korábban kimutatták ezt, az immunválasz a dél-afrikai mutáció esetében alacsonyabb volt, de a védelemhez így is bőven elég. 

Karikó Katalin: Mindenki a DNS-ekkel foglalkozott, én voltam a kakukktojás

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója egy hete beszélt arról, hogy az erősebb immunválasz kialakítása miatt tovább dolgoznak a meglévő vakcinájukon: három dózisossá fejleszthetik a mutánsok elleni erősebb védelem érdekében. A harmadik dózis az antitest-választ 10-20-szorosára erősítheti. 

Sokkal fertőzőbb, a szomszédban már megjelent

Az új típusú koronavírus két variánsa is elterjedt Brazíliában, ezek közül a P.1-es az, amelyet már a dél-amerikai országon kívül több helyen, mintegy 15 országban megjelent (az ez elleni védelem bizonyult biztosnak a mostani teszteken). Ezek a mutációk feltehetően még tavaly novemberben terjedhettek el Brazília-szerte, ám hivatalosan az első fertőzötteket idén januárban, egy japán repülőtéri rutinellenőrzésen szűrték ki. Mint arról a brazil egészségügyi miniszter is beszámolt, a P.1-es variáns az eredeti SARS-CoV-2 vírushoz képest háromszor fertőzőbb. A variáns Ausztriában és Romániában is megjelent a szomszédos országok közül, magyarországi esetről egyelőre nem tudni. 

 

 

Oszd meg!