rövid hír

Meglepetés is van a covid-szigorításokat tartalmazó kormányrendeletben

Forbes
2021. november 19. 3 perc olvasás

Hat rendelet formájában, nem sokkal csütörtök éjfél előtt megjelentek a kormány által bejelentett új szigorítások, amelyet a koronavírus terjedése miatt rendeltek el. Gulyás Gergely a kormányinfón nem említette, de ismét bevezetik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmát.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újabb szigorításokat jelentett be a járványhelyzet miatt: szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat, továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet csak látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket és az egészségügyben is kötelező lesz a harmadik oltás felvétele. Az iskolákban az igazgatók dönthetnek arról, kötelező lesz-e a maszkviselés.

Itt lesz kötelező a maszk

Az MTI beszámolója szerint

a bölcsődék, óvodák, iskolák és felsőoktatási intézmények vezetői saját hatáskörben maguk határozzák meg az intézményen belüli maszkviselés szabályait.

A vallási közösség szertartásán a maszkviselés szabályairól a vallási közösség dönt.

Rendelkeztek arról is, hogy a tömegközlekedési eszközökön kívül mikor kötelező a maszkviselés:

  • Szombattól maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.
  • A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Nem mondhatnak fel az egészségügyi dolgozók és kötelező nekik a harmadik oltás

Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

Egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt. Ez korábban is így volt, június 15-ig nem mondhattak fel a dolgozók, most ezt a rendelkezést ismét életbe léptették.

A Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára is kötelező a harmadik oltás, aminek meglétét a munkáltató ellenőrzi is. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.

Kiemelt kép: Szendrő Gabriella gyógytornász és Dr. Orosz Mátyás, intenzívterápiás szakorvos jelölt az Uzsoki utcai kórház intenzív osztályán a covidbetegek kezelése közben 2021. április 1-jén (Sebestyén László)