Üzlet

Szombattól ismét változik az életünk, szigorított a kormány

Forbes
2021. november 18. 3 perc olvasás

Szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat, továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet csak látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket és az egészségügyben is kötelező lesz a harmadik oltás felvétele, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. 

Az egészségügyi dolgozóknak a 2. oltás felvételét követő hetedik hónap végéig lesz kötelező felvenniük a 3. oltást. Az államigazgatásban is tervezik, hogy kötelezővé teszik a 3. oltást. A tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkviselés.

Az iskolákban az igazgatók döntenek a maszkviselési kötelezettségről.

Gulyás Gergely azt mondta, a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet a matematikusok előrejelzése szerint. Ezért jövő héten, vagyis november 22. és 28. között oltási akcióhetet hirdetnek: kórházi oltópontokon fel lehet venni az oltást, ezzel szeretnék segíteni azokat is, akiknek a munkáltatója kötelezővé tette az oltást. 101 megyei és városi kórházban reggel 7 és este 7 között, megemelt kapacitásokkal várják majd az oltatni szándékozókat,

nem kell regisztrálni sem és ötféle (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm) vakcinából lehet majd választani,

mintegy 9,7 millió oltás áll rendelkezésre, és további szállítmányok is érkeznek.

A főváros is csütörtökön jelentett be szigorítást: zárt terekben kötelező lesz a maszkviselés, erről a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén döntenek. Ezenkívül szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

A covid esetszámok nemcsak Magyarországon, de a régióban is emelkednek, szerdán az orvosi kamara is kétségbeesett hangvételű közleményt adott ki, amiben többek között a maszkviselés visszahozását és a tömegrendezvények betiltását kérték.

Elkezdődött a benzinkutak ellenőrzése

Elkezdődött a benzinkutak ellenőrzése: megnézik, betartják-e a 480 forintban maximált literenkénti árat, eddig nem találtak szabálytalanságot. A NAV nemcsak az árakat ellenőrzi, hanem mobillaborokkal a benzin minőségét is, így szűrnék ki azokat a kutakat, ahol esetleg rontottak az üzemanyag minőségén. Gulyás bejelentette azt is, hogy a maximum 10 főt foglalkoztató kisvállalkozások is beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, ami azt jelenti, hogy ők is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni. 

Kapcsolódó:

Átvennél egy benzinkutat? A héten még lehet jelentkezni, de nem mindenki előtt nyitott a lehetőség

Már nem nézik az autósok, hol tankolnak, és ez minden nap növeli a benzinkutak veszteségét