Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Colin Kroll, a Vine alapítója beszédet mond a Variety díjátadóján. Fotó: Facebook / Colin Kroll

A 34 évesen elhunyt Vine-alapító startupper története szomorú példa a techvilág sötétebb oldalára

A híres startupper karrierje, aki két cégét is közönségkedvenccé tette, szomorú példa a modern techvilág sötétebbik oldalára.

Colin Krollra, a Vine és a HQ Trivia társalapítójára holtan találtak rá rendőrök manhattani otthonában december 16-án vasárnap. A tragédiáról először a TMZ számolt be, majd a Daily Beast erősítette meg New York-i rendőrségi forrásokkal igazolva. A techvezető 34 éves korában hunyt el, feltételezhetően kábítószer-túladagolásban, de a halál okát hivatalosan nem erősítették meg.

Colin Kroll (jobbra) Rus Yusupovval, akivel a Vine-t és a HQ Triviát is alapította. // Fotó: Facebook, Colin Kroll

Kroll pár éven belül két ötletét is villámgyorsan vitte sikerre alapítótársaival, de a sikerrel együtt jártak a problémák és botrányok: bírálták vezetési stílusát és ahogyan a női alkalmazottaival bánt, valamint a cégeket sem tudta profitábilissá tenni. Rövid, de annál tartalmasabb karrierjének állomásait a Business Insider szedte össze.

Detroit mellől a hatmásodperces videókig

Kroll számítástechnikát tanult a michigani Oakland University-n, Detroittól 50 kilométerre. Miután végzett, szoftverfejlesztőként helyezkedett el a hirdetési felületek adásvételi platformot kínáló Right Mediánál, melyet 2007-ben a Yahoo felvásárolt 680 millió dollárért. 2011-ben a átigazolt a luxusutazási weboldal JetSetter csapatába, ahol először a termékfejlesztést felügyelte, majd a cég technológiai igazgatója (CTO-ja) lett. Ez az oldal egyébként ma már a TripAdvisor szárnyai alá tartozik.

2012-ben Kroll kiugrott a JetSetterből, és harmadmagával – egy munkatársával, Dom Hofmannal, valamint Rus Yusupovval közösen – megalapították a Vine-t. A videómegosztó-platform a hatmásodperces maximális videóhosszal forradalmasította az online tartalomgyártást, és nem utolsósorban több ma már híres videós karrierjének szolgált ugródeszkaként, például Logan Paulnak (aki azóta belefutott egy csúnya botrányba, de még mindig az egyik legjobban fizetett youtuber). Még mielőtt elindult volna az app, már abban az évben el is adták a startupot: a Twitter falta fel 30 millió dollárért.

Jake Pault lenyomta egy hétéves kisfiú: ők 2018 legjobban kereső youtuberei

2013 áprilisára a legtöbbet letöltött app lett az App Store-ban, a csúcson havi 200 millióan felhasználót számlált. Azonban a főleg fiatalok körében taroló közösségi oldal népszerűségéből nehezen tudtak bevételt csiholni, és a menedzsmentet is számos kritika érte. A bírálatok középpontjában Kroll állt, aki először technológiai, majd általános igazgató lett. 2014-ben visszalépett a napi ügyektől, maradt a Twitter tanácsadója, majd év végén végleg otthagyta a vállalatot.

Újabb dobás, ugyanazok a hibák

Nem unatkozott, ismételten Yusupovval együtt alapították új céget, a HQ Triviát. A 2017-ben startoló mobilappot az élő kvízshow-k hangulatával és pénznyereményekkel ötvözte, amit vállalati szponzorációkból finanszíroztak. A felhasználók körében instant siker lett, 2018 elején hetekig az App Store legtöbbet letöltött appjai között szerepelt, de hamar lanyhulni kezdett az érdeklődés.

Amikor korábban, még 2018 folyamán napvilágot látott, hogy a Vine-tól hanyag vezetése és női alkalmazottakkal szembeni helytelen viselkedése miatt menesztették, közleményt adott ki: fájdalmas tapasztalatnak írta le, ami felnyitotta a szemét, hogy személyesen fejlődnie kell, és bocsánatot kér azoktól, akiket viselkedésével megbántott vagy kellemetlen helyzetbe hozott.

Ennek ellenére a HQ Triviánál is kísértetiesen hasonló problémák ütötték fel a fejüket, mint a Vine-nál: káosz a vezetésben, Krollal az élen, aki ellen munkahelyi panaszt is tett egyik alkalmazottja agresszív stílusa miatt. A startup 15 millió dollár befektetést be tudott vonni idén, és terv szerint 10 millió dolláros bevétellel számolnak 2018-as üzleti évben, és új bevételi csatornák indítását helyezte kilátásba – szponzorált Szerencsekerék-jellegű műsorral és appon belüli vásárlási lehetőségekkel –, de az álomszerű indulást követően érezhetően megfeneklett a cég.

Colin Krollt vasárnap hajnalban nyilvánították halottnak. A Trivia HQ Twitteren írt gyászoló közleményben emlékezett meg róla.

Borítókép: Colin Kroll, a Vine alapítója beszédet mond a Variety díjátadóján // Facebook, Colin Kroll

Oszd meg!