Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így tarolta le Európát a fapados busz – a Volánbusz is beszállt melléjük

A Flixbus három év alatt letarolt és átalakított egy régóta mozdulatlan iparágat egy német startup. Hogyan csinálták, és mire készülnek még? Budapesti irodájukban interjúztunk az alapítóval.

Megjelent a májusi Forbes, címlapján Demján Sándorral. A Flixbusról szóló teljes cégsztorit keresd a magazinban az 50. oldalon!

A Flixbus szinte mindenkit kiszorított vagy maga alá gyűrt a piacról Európa nagy részén.

Mindezt úgy, hogy nincs is saját buszuk.

A modell igazi újdonsága, hogy a Flixbus mindennel foglalkozik, csak buszüzemeltetéssel nem. Helyette minél több adatelemzésével kialakítja az útvonalhálózatot, üzemelteti a foglalási rendszert, nála van a marketing, az ügyfélszolgálat.

“Eleinte nem volt könnyű elmagyarázni a befektetőknek se,mert elsőre úgy tűnik, hogy ez egy buszcég. De nem. Fogalmunk sincs, hogyan kell buszokat üzemeltetni, ezt meghagyjuk azoknak, akik értenek hozzá” – meséli André Schwämmlein alapító és ügyvezető-igazgató.

André Schwämmlein, a FlixBus alapítója a budapesti irodában. Fotó: Sebestyén László

Pár éve még ők fogták lasszóval az üzemeltetőket, most meg egy csomó országban sorban állnak, hogy zöldre festhessék a buszaikat. Annyira, hogy Magyarországon a Volánbusz is beszállt melléjük. Logikus a lépés, még ha elsőre kicsit meghökkentő is, két okból. Egyrészt magyar állami tulajdonú cégről van szó, másrészt évtizedek óta az Eurolines szövetség keretében működtek, ebből léptek át hirtelen a Flixbushoz.

De mi sem bizonyítja jobban a kölcsönös elégedettséget, mint hogy

a bécsi útvonalon olyan sűrítést vezettek be, hogy többször félóránként indulnak a járatok

(még akkor is, ha ezek egy részét az osztrák Blaguss üzemelteti a Flixbus márka alatt). Emellett több új útvonallal is előálltak, ezeket a Volánbusz önmagától, csak a saját üzleti kockázatára valószínűleg nem indította volna el.

Lapozz bele a magazinba!

Oszd meg!