Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Budapesti irodából programozzák a kriptoforradalmat

Blythe Masters több évtizedet töltött a JP Morgannél, aztán startupozásra váltott, és a Digital Asset CEO-ja lett. Nemrég Budapesten járt – szokásos féléves értekezletükön -, beszélgettünk is vele a Digital Asset itteni irodájában. És hogy hogy kerültek egyáltalán ide?  Pár éve megvettek egy magyar startupot, a Bits of Proofot, most pedig okosszerződésekkel forradalmasítanák a pénzügyi világot. Júliusi számunkat keresd a standokon!

Blythe Masters, aki 28 évesen már vezetői pozícióban volt a JP Morgannél, amúgy az IMF fintech tanácsadói csoportjának is tagja, azt mondja, annyi év nagyvállalati munka után valami sokkal inkább vállalkozói dologra vágyott. 2015 márciusában kinevezték az egy évvel korábban alapított Digital Asset nevű, blokklánc technológia által inspirált, elosztott főkönyvekkel foglalkozó startup vezetőjének.

A technológia lényege, hogy azt, amit eddig a pénzügyi világban egy tranzakcióhoz nagyon sok ember és intézmény csinált, például ilyen lehet az értékpapírok tőzsdéje, ahol ügynökök kellenek mindkét oldalra, elszámolóház és a többi, most jó részt kiváltható okosszerződésekkel és blokklánccal.

„A technológia tulajdonképpen egy adatbázisépítési forma. Ha így mondod, nem hangzik olyan izgalmasan, mint a kriptobármi”

– mondja nevetve a manapság sokszor hallott, de annál rejtélyesebb blokklánc technológiáról.

Budapesten azért járt, mert félévente stratégiai tervezést tartanak valamelyik irodájukban, most ide gyűlt össze a vezetés a többi irodából New Yorktól Zürichen át Sydney-ig. A négy éve alapított startupnál ma már több mint 150-en dolgoznak, a magyarok  egy egészen meglepő fordulattal még az egész elején csatlakoztak. Hogy kerültek pont Budapestre? Megtalálod a Forbes júliusi számában.

Kiemelt kép: Blythe Master – fotó: Orbital Strangers

 

„Ne félj megtenni egy nagy lépést. Egy szakadékot nem lehet két kis ugrással átszelni.”

Biblia, 1 Korintusiaknak 3,12-13