Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia

Budapesten már hamarabb kelnek el a házak, mint a lakások

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az ingatlanpiacot. Olyanra még nem volt példa, hogy családi házakat gyorsabban lehessen eladni, mint lakásokat.

Évek óta nőtt a kereslet a családi házak iránt Budapesten, erre pedig a koronavírus-járvány következményei csak ráerősítettek.

Az eladó ingatlanok iránt érdeklődők több mint 49 százaléka már lakóházat keres. Ugyanez az arány 2016-ban csak 34 százalék volt

– derül ki az ingatlan.com összesítéséből.

„A házak iránti fokozódó keresletet bizonyítja, hogy 2016-ban a meghirdetett lakóingatlanok iránti érdeklődések 66 százaléka eladó lakásra érkezett, míg a családi vagy ikerházak, illetve sorházak csak 34 százalékot tettek ki. 2018-ban viszont már 41, 2019-ben 45 százalék volt a házak részesedése, tavaly és az idei év elején pedig már 49 százalék felett jártak” – mondja a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

Balogh László, Ingatlan.com, vezető szakértő. Fotó: Sebestyén László

Balogh László, Ingatlan.com, vezető szakértő. Fotó: Sebestyén László

Elemzésükből kiderül, hogy 2020-ban a fővárosban eladott családi házak átlagosan 140 nap alatt találtak gazdára, az idén eladottakat viszont átlagosan már csak 109 napig hirdették. Emellett a budapesti téglaépítésű lakások a korábbi 60-90 napos átlaggal szemben ma már 111 nap után találnak új tulajdonost.

„A fővárosi téglaépítésű lakások lassabban kelnek el, mint a családi házak, erre korábban nem volt példa. Idén leggyorsabban továbbra is a legolcsóbbnak számító panellakásokat lehet eladni Budapesten, erre átlagosan 89 napra van szükség” – emelte ki Balogh.

Könnyű akár milliókat is bukni a lakásfelújítási támogatáson

Nyugat-Magyarországon felpörgött a piac

A nem fővárosi ingatlanok esetében a legtöbb esetben hosszabb ideig tart vevőket találni. A családi házak esetében átlagosan 151 nap telt el az eladásig, a lakásoknál pedig 111. A Dél-Alföld megyei jogú városaiban kelendőbbek a családi házak, ott átlagosan 130 nap alatt lehet most vevőt találni. Ennél hamarabb kelnek el a közép- és nyugat-dunántúli házak. Ezek alig több mint 100 nap alatt keltek el.

Balogh László a házak növekvő népszerűségét egyrészt a – jellemzően inkább társasházi lakásokat kereső – befektetők arányának 2019 második felétől kezdődő folyamatos csökkenésének tulajdonítja, másrészt pedig a járvány alatt szélesebb körben teret nyerő home office-nak, ami miatt megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező és nagyobb alapterületű ingatlanok iránt.

Borítókép: Verőczi Zoltán / Wikimedia

Oszd meg!