bitcoin_pixabay
rövid hír

Buborék, és nem sikersztori lehet a kriptovaluták mostani felfutása

Forbes
2021. október 29. 2 perc olvasás

Nagyon ígéretesnek tűnhet a kriptopiac mellett ingatlanokba vagy diszruptív technológiákba fektetni, de Rich Bernstein amerikai befektető óvatosságra inti a bizakodókat.

Sokan lesznek nagyon gazdagok a negyedik negyedévben – ezzel a címmel jelent meg nemrégiben cikkünk. Ebben arról írtunk, hogy minden jel arra utal, a kriptovaluták piaca 2021 negyedik negyedévében komoly emelkedés előtt állnak.

Richard Bernstein, az amerikai Forbes szerint 581 millió dolláros vagyonnal rendelkező befektető azonban nem ilyen optimista. A CNBC szerda reggeli műsorában arról beszélt, a kriptopiac mellett az Egyesült Államokbeli ingatlanok és az úgynevezett diszruptív technológiák (olyan technológiai innovációk, amelyek újszerűségükkel megjelenésükkel felforgatnak egy-egy szegmenst) inkább kipukkadás felé haladó lufiknak tűnnek.

„Csomó buborék van a piacon” – mondta Bernstein. Szerinte a sok helyen tapasztalható ellátási és szállítási problémák, valamint az amerikai laza pénzügyi politika miatt nagy a kockázata annak, hogy a mostani felfutások a piacokon előbb-utóbb kipukkadáshoz vezetnek.

Bernstein szerint különösen igaz ez a Bitcoinra, mert a jelenleg kielégíthetetlennek tűnő kereslet az egyik legbiztosabb jele egy piaci buborék kialakulásának.

Kép: Thought Catalog // Unsplash

Kép: Thought Catalog // Unsplash

Vészjósló az ingatlanpiaci helyzet is

Az USA-ban Bernstein elmondása alapján az ingatlanok ára most gyorsabb ütemben emelkedik, mint a 2000-es évek közepén és második felében. „A változás mértéke nagyobb, mint amit a nagy ingatlanpiaci buborék idején 2005 és 2008 között”.

Szerinte minden rizikóra rátesz egy lapáttal az Amerikában is jelentős infláció – sőt, a hiperinflációt bár kizárja, de biztos benne, hogy a mostani előrejelzéseknél jelentősebb pénzromlásra kell számítani.

Az ellátási láncok hiányosságai pedig – például a globális csiphiány, ami már a karácsonyi ajándékozást is veszélyezteti – szerinte éveken keresztül meghatározhatják a befektetők gondolkodását és óvatosságra intheti őket.

Borítókép: Pixabay