Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Brutális áron vett svéd startupot a PayPal

Az iZettle nevű svéd fintech startup 1,2 milliárd dollárt akart összehozni a tőzsdére lépéssel, aztán Elon Musk egykori cége rájuk rúgta az ajtót egy szakajtó pénzzel.

Egyre erősebbek a fintech startupok Európában, úgyhogy május elején kedvező kilátásokkal készült az IPO-ra az iZettle csapata. A tőzsdére lépés utolsó fázisában azonban megjelent a PayPal – felvásárlási szándékkal, és végül tudtak olyan összeget mondani, amiért az alapítók belementek a dealbe, egészen pontosan 2,2 milliárd dollárt fizettek érte – gyanús, hogy ezzel az idei év 10  legdrágább startup-akvizíciójában lesznek.

A PayPal jó ütemben kebelezi be a fintech startupokat, 2013-ban 800 millió dollárt fizettek egy Braintree nevű cégért (a Braintree jelenleg is egy önálló divízió a vállalaton belül), utat nyitva nekik Ausztrália és a Távol-Kelet piacaira.

A mobiltárcás megoldást fejlesztő Paydiantet  280 millióért vették meg, ezzel már ott lihegtek a technológiában legerősebb Apple és Google nyakán.

A Xoom Corporationt még 2015-ben vették meg, 890 milliót fizettek érte, ezzel könnyebben tudtak a feltörekvő piacokon (India, Kína) területet szerezni.

Összesen 13 felvásárlást hajtottak végre eddig, és köztük az iZettle a legcombosabb.

 

 

"Ha a versenytársaidra fókuszálsz, akkor várnod kell addig, amíg a versenytársad nem lép. Koncentrálj a fogyasztóidra, ha úttörő akarsz lenni."

Jeff Bezos, az Amazon alapítója