Üzlet

Kinőtte Budapestet, Kolozsváron is irodát nyit a világ egyik legnagyobb látványtervező cége

Bagi László
2019. október 09. 2 perc olvasás

Az október 7-én hivatalosan is megnyílt Brick Visual második irodája. A magyar cég a világ élvonalába tartozó építészeti stúdiók számára készít látványterveket. 

„Nyilván minden szakmában elmondják, de a magyar látványtervezők tényleg világhírűek. A szakma csúcsán számos magyart találunk, és méretéhez képest Budapesten sok stúdió van, tehát némi önbizalommal állíthatjuk, ez az építészeti látványtervezés fővárosa” – e szavak Káldos Andrástól, a Brick Visual vezetőjétől származnak és a Forbes friss, októberi számának hasábjain írtuk le, amelyben a ZOA Studio sztoriját írtuk meg. Mindkét cég a high-end szegmensben játszik, a leghíresebb irodákkal dolgoznak együtt.

Jóllehet a nagyjából húszfős ZOA sem számít kicsinek a maga 1 millió euró árbevételével, a létszámot és az árbevételt tekintve is nagyjából háromszor akkora

Brick Visual valóságos óriásnak számít a piacon. Nem csoda, hogy kinőtték Budapestet.

A digitális építészeti látványtervezés kifejezetten új szakma, ami azonban exponenciálisan növekszik és hatással van magára az építészet alakulására is – áll abban a közleményben, amelyet a Brick Visual juttatott el szerkesztőségünknek. 

A cég 2012-es alapítása óta 3 fős garázs vállalkozásból több mint 70 főssé növekedett, ami világszinten is egyedülálló az iparágban. Szemléltetve a számokat, minden hónapban átlagosan 100–120 kép készül, olyan építészeti irodáknak, mint a Bjarke Ingels Group, a Snøhetta vagy a Zaha Hadid Architects. 

A Brick Visual 2019 elején döntött úgy, hogy szatelit irodát nyit az erdélyi városban. Káldos András szerint Kolozsvár nagyon izgalmas, kreatív város, ami gyorsan fejlődik, ahogy maga az iparág is. „Szeretnénk kényelmesebbé tenni a munkavállalást a román és nemzetközi kollégáinknak, hogy hazai pályán maradhassanak vagy éppen egy új, inspiratív várost próbáljanak ki. Az új iroda jó kiindulópont lesz ehhez.” 

A kolozsvári iroda vezetője Ciprian Colda lesz, aki szinte a kezdetektől a Brick Visual production managere.  A két helyszín szorosan együttműködik, a budapesti központ irányításával – áll a közleményben. 

Fotók, illusztráció: Brick Visual