Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]


Bővebben

Rossz házról nehéz szép képet csinálni – budapesti csapat készíti a legmenőbb építészirodák látványterveit

Keveset tudunk róla, pedig iparággá nőtte ki magát és munkáikkal nap mint nap találkozunk: a látványtervezés ma már az építészszakma és az értékesítési láncolat alapvető elemévé vált.

Nem csak nálunk: a verseny szabad, a piac globális, és mivel folyamatosan növekszik, gyakorlatilag korlátlan is. Egy magyar csapatnak ezen a globális piacon sikerült kiharapnia mára évi egymillió eurós árbevételt, és olyan nevekkel dolgoznak együtt, mint a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumot tervező holland UN Studio, az oslói Operaházat tervező norvég Snøhetta vagy a CEU-t tervező ír O’Donnell and Tuomey. És ha minden jól megy, hamarosan Zaha Hadid-terveket is publikálhatnak.

A látványtervező szakmában létezik egy mondás: „rossz házról nehéz szép képet csinálni”. Vagy legalábbis nem könnyű, jó épületekkel dolgozni nekik is sokkal könnyebb. Mint a fenti felsorolásból is látszik, a budapesti ZOA Studio csapatának szerencséje van, sok nagyon jó épületről készíthet képet. A munkájuk lényege, mint mondják, hogy kapnak egy tervet és ebből mutatnak be egy elképzelt jövőt.

„Abszolút manufaktúraként léteztünk. Az, amit most az alkalmazottaink csinálnak, azt nagyrészt mi magunk is csináltuk” – mondja a ZOA Studio két alapítója, Hámori Máté és Onodi András a cég főhadiszállásán.

Ami a budapesti termelőiparnak a rozsdaövezeti gyártelep, az a kreatíviparnak a körfolyosós bérház:

mint sok más hasonló tervezőcég, ők is egy gangos épület emeletén működnek. A helyszín ezúttal a Király utca, a lépcsőházban szellemesen eredeti falrajzok, az udvaron árnyas fák, a konyhában pedig kifejezetten jó az eszpresszó. Nem véletlenül, a kávészemeket a Blue Birdtől szerzik be, a Rumbach Sebestyén utcából: nemzetközi piacra dolgoznak, nemzetközi a munkaerő, manapság már nem elég, ha virágföldhöz hasonló barna lé csöpög a gépből.

„Az volt rögtön az első benyomásom, hogy ez egy nagyon profi csapat, magasan képzett tagokkal. A közös munka azóta baráti és nagyon informális közöttünk, gyakorlatilag sosem voltak problémák – mondja róluk Kristoph Nowak senior építész, az UNStudio partnere. A stílusuk egyszerre nagyon hangulatos és meglehetősen realisztikus. Nagyon bírjuk.”

„Tényleg nagyon jó velük dolgozni. Rugalmasak, tartják a határidőket, a feladatot pedig gyorsan és kreatívan értelmezik” – állítja Patrick Lüth, a Snøhetta építésze.

A képek forrása: ZOA Studio

 

A stúdió sztoriját az új, októberi Forbesban írtuk meg. Keresd az újságárusoknál!

 


 

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.