Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így bővül Csányi kórháza

Új kórházi blokk épül a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai két tömbje mellé.

A Varga Péter Pál által alapított, ma már Csányi Sándor bankár által tulajdonolt Budai Egészségközpont (BEK) Királyhágó utcai kórházi épületei közel százötven éves hagyománnyal rendelkeznek a gyógyítás terén. A Gerincgyógyászati Központnak helyet adó BEK mostani két tömbje a II. világháború kezdetén, valamint az 1970-években épült fel. Ezt bővítik egy olyan új épületszárnnyal, amely a tervezők szerint környezettudatos és fenntartható tervezési szemlélet mellett mindenben megfelel a kor elvárásainak.

Az új épület aulája / Paulinyi&Partners

Az új épületszárnyat a Paulinyi&Partners tervei alapján építik, az alapkoncepció kialakításába a holland EGM Architectent és a BEK orvosait is bevonták.

Drónfelvétel a mostani tömbökről, és mellette az új épület látványterve

„Egy olyan kompakt, tömbjeiben szorosan kapcsolódó új kórházi szárny létrehozása volt a cél, amely egyszerre rendelkezik ennek minden előnyével, ugyanakkor világos, jól használható belső terekkel kiegészülve egyensúlyban van a környezetével” – tudatta a Forbes.hu-val a Paulinyi&Partners.

Az új blokk terve a belső parkos udvarokkal / Paulinyi&Partners

Az építészeti koncepció alapján a három tömb egyfajta keretként működik, így kisebb-nagyobb közrezárt – növényekkel beültetett, világos – belső udvarok jönnek létre. Az átkötő szárnyak megkönnyítik a kórházi személyzet gyors és hatékony közlekedését is az épületek között.

A zöld koncepció jegyében környezetbarát gépészeti rendszer, passzív fenntarthatósági módszerek, valamint fenntartható energiafelhasználás segíti az épület működését. Az épület energiaellátását és a fenntartható energiagazdálkodást talajszonda rendszer, levegős hőszivattyúk, illetve napelemek biztosítják.

És mint ígérik: az orvosi ellátás területeit a legmodernebb gyógyászati eszközökkel szerelik fel.

Így néz majd ki egy egyágyas kórterem / Paulinyi&Partners

A központi elosztó tér mellett járóbeteg ellátási és szűrési központot hoznak létre, mozgásszervi rehabilitációs egység kialakításával. Fejlesztik az intenzív betegellátást, kialakítanak akut ambulancia fogadóhelyet, bővítik a fekvőbeteg ellátást és a műtői kapacitást, valamint a képalkotó diagnosztikai egységet is.

Az építkezés előreláthatólag 2022 év közepén indul, a teljes beruházás kivitelezési időtartama 2–2,5 év, ami alatt a BEK zavartalanul működni fog.

Nyitókép: Az új BEK-épület látványterve // Paulinyi&Partners

Oszd meg!