Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

Bővül a kínálat, csökkennek az árak a kedvezményes lakásáfa hatására

Az új lakások és házak országos kínálata 4 százalékkal nőtt tavaly október eleje, azaz a kedvezményes lakásépítési áfa bejelentése óta, és a kereslet is élénkülni látszik.

Nagy lendülettel vághat neki a következő 5-6 évnek az új lakások piaca a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság és a lakásépítési kedv átmeneti csökkenése után – legalábbis erre utalnak az ingatlan.com legújabb adatai. A kínálat bővülése mellett a kereslet jövőbeni alakulását tükröző érdeklődések is lendületet kaptak. Az árak pedig lefelé indultak – derül ki az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzéséből, amely az újlakás-piac mostani helyzetét vizsgálta több mint 15 ezer új építésű lakóingatlan-hirdetés adatai alapján.

Megugrott az eladásra kínált új lakások és házak iránti érdeklődések száma az elmúlt néhány hónapban. Decemberben 127 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tavaly október óta pedig több mint 60 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az ingatlan.com szakértői szerint

az állami lakásprogram idei évtől elérhető elemei állnak a háttérben, elsősorban az ötszázalékos lakásáfa és a csokos vásárlások áfavisszaigénylési lehetősége.

Az országon belül azonban vannak eltérések. A legjelentősebb újlakás-kínálattal rendelkező XIII. kerületben kevesebb új lakás volt a piacon január elején, mint három hónappal korábban. A XI. kerületben már 22 százalékkal, a IX. kerületben pedig 17 százalékkal több új lakóingatlanból válogathatnak az új lakás vásárlását tervező háztartások.

Az árakon is látszik

Az áfacsökkentés bejelentésére sok beruházó, társasházépítő leporolta a korábbi, a kedvezményes lakásépítési áfa 2019-es kivezetése miatt fiókba került terveket és

megkezdték a beruházások és a kivitelezések előkészítését ott, ahol jó üzlet az új lakások építése

– írják az elemzésben.

Az ötszázalékos áfakulcs bevezetése az árakon is látszik. A legnagyobb kínálattal rendelkező XIII. kerületi új lakások átlagos kínálati négyzetméterára szeptemberhez képest 1,1 százalékkal 900 ezer forint alá csökkent decemberre. A XI. kerületben 1,4 százalékkal 923 ezer forintra, a IX. kerületben pedig 2,9 százalékkal 866 ezer forintra csökkentek három hónap alatt a négyzetméterárak.

forrás: ingatlan.com

Az áfacsökkentés hatásaként számottevő kínálatbővülés figyelhető meg Egerben, Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Székesfehérváron,Veszprémben és Kecskeméten is. Debrecen abból a szempontból kivétel, hogy a 6 százalékos kínálatbővülés ellenére a négyzetméterárak 3 százalékkal 634 ezer forintra nőttek tavaly szeptember óta.

Borítókép: Mike Nguyen // Unsplash

Oszd meg!