Fotó: gyógyszer unsplash
Üzlet

Bővítették a pilisborosjenői gyógyszerüzemet: koronavírus elleni gyógyszer készül benne

Forbes
2021. március 12. 2 perc olvasás

A Meditop Gyógyszeripari Kft. több mint 1,6 milliárd forintos beruházással fejlesztette pilisborosjenői üzemét, ahol a koronavírus ellen hatékony favipiravir tablettát is gyártják majd.

A koronavírus kormányportálon található közlemény szerint a vállalat olyan berendezéseket vásárolt, amelyek a koronavírusos betegek gyógyításához használt készítmények gyártásához és fejlesztéséhez szükségesek. Kiemelt helyen szerepel a favipiravir tabletta előállítása, amelyet a hazai ellátásban is alkalmazhatnak.

A Meditop az elmúlt 3 hónapban 5 millió tablettát gyártott. 

A beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forintos támogatást biztosított. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta az átadáson, hogy a Meditop fejlesztése része az Egészségipari Támogatási Programnak, amelynek keretében eddig közel 50 vállalkozás 70 milliárd forintnyi beruházásáról született megállapodás. 

A héten számoltunk be arról, hogy nemrég lezárult a favipiravir hatóanyag hazai előállítását, klinikai tesztelését és a gyógyszergyártás elindítását célzó konzorciumi projekt, ennek része volt a pilisborosjenői fejlesztés. A konzorciumot a laboratóriumi eljárást kidolgozó Természettudományi Kutatóközpont vezeti, a hatóanyagot az Első Vegyi Industria Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése biztosítja, a készítményt pedig a Meditop Gyógyszeripari Kft. gyártja.

Nem ez az első, hazai gyártású, favipiravir hatóanyagú koronavírus-gyógyszer:  az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már 2020 decemberében engedélyezte az Egis Gyógyszergyár Zrt. ilyen készítményének hazai alkalmazását. 

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a favipiravir tartalmú készítmények hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatók a gyógyításban, illetve a komolyabb szövődmények kialakulásának megelőzésére koronavírus-fertőzés kezdeti, virális szakaszában.

Sikerrel zárult a Covid-gyógyszer gyártását célzó magyar projekt

Fotó: Christina Victoria Craft / Unsplash