Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Folytatódik a Boeing kálváriája: izzó fémdarabokkal szórta meg Rómát egyik repülőgépük

A Norwegian Róma-Los Angeles járata kényszerleszállást hajtott végre, a légitársaságra és a Boeing 787-esek hajtóműveire is vizsgálat vár.

Szerző: Kemény Márk (gyakornok)

Egy személyt, 25 járművet és 12 házat találtak el egy Boeing 787-8-as repülőgép letört részei, miközben kényszerleszállást hajtott végre a római Fiumicino reptéren a hétvégén – írja az amerikai Forbes az olasz Corrielle della Serra nyomán.

A Rómából Los Angelesbe tartó Norwegian járatnál nem sokkal a felszállás után lépett fel a hiba. Miután a gép elérte a 900 méteres magasságot, nagyjából 23 perccel az indulás után a pilóta vészhelyzetet jelentett be és visszafordult, hogy Rómában biztonságban tudjanak leszállni. A fedélzeten 298 utas volt, sérülésről nem adtak számot.

Számos szemtanú az Isola Sacra kerületből arról számolt be az olasz médiában, hogy több száz izzó fémdarabka záporozott az égből. A Corriere Della Sera olasz napilap szerint az incidens sokkal rosszabbul is elsülhetett volna: „ha pár perccel később fordul vissza a járat, akkor az izzó szilánkok nem a távolabb eső kerületre, hanem a főváros központjára és a zsúfolt római strandokra zuhannak.”

A szóban forgó repülőgép egy öt és fél éves Boeing 787-8-as, és a lehulló részek valószínűleg a bal oldali Rolls-Royce Trent 1000 típusú motorból származnak, amely hírhedten problémás.

A kár mértéke és a hiba oka még nem ismert, mint ahogy az sem, hogy mennyi híja volt a katasztrófának. Az olasz légibiztonsági hatóság (ANSV) nyomozást indított az ügyben, ezen kívül várhatóan ellenőrizni fogják a hasonló típusú hajtóműveket, valamint a Rolls-Royce és a Norwegian légitársaság karbantartási eljárásait.

A Norwegian és a Boeing problémái

A Boeing és a Norwegian is viszontagságos időszakot él. A norvég légitársaság pénzügyi nehézségei miatt az év eleje óta a nagy távolságon közlekedő járatainak jelentős részét törölte a 2019/20-as téli menetrendjéből.

A világ egyik legnagyobb repülőgépgyártójának pedig 4,9 milliárd dollár kártérítést kellett fizetnie, amiért a 737-es típusú gépeiket nem engedték felszállni az októberi indonéziai és a márciusi etiópiai légikatasztrófa után, melyekben összesen 346 ember vesztette életét.

Az olaszországi szilánkzápor ügyében a Norwegian szűkszavúan nyilatkozott. „A repülőgépnek az egyik hajtómű meghibásodására utaló jelek miatt kellett visszatérnie Rómába” – fogalmazott a cég szóvivője az Euronewsnak, majd hozzátette, hogy a repülő biztonságban le tudott szállni a fővárosban.

Bukja a profitot a Boeing, ötmilliárd dollárt kell fizetniük, amiért nem repülnek a 737-esek

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.