Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bocióvoda: így tejelnek a boldog magyar tehenek

Kiscsoportos karámokban nevelkednek, kevesebb, de gazdagabb tejet adnak, mint az ipari méretekben tenyésztett és tartott társaik, karrierjüket pedig nem a húspultban fejezik be a Kőrös-Maros Biofarm tehenei. Ajánló. 

Megjelent az áprilisi Forbes, a magazinban elrejtettünk egy második magazint, a Forbes Gazdát. Az itt megírt cégek között van a Kőrös-Maros Biofarm is, ahol a hormonmentes, növényvédő és műtrágya nélküli, szigorú vetésforgón alapuló tápanyagokkal való táplálkozás bőven kiegészül az állati jogok betartásával.

 

Bocik ötösével

Legjobb és legcukibb példája a kíméletes tartásnak a borjak nevelése. Igluszerű karámokban vannak a bocik, a kiscsoportban négyen-öten, csak óvodai jelük nincs. Egy tehén itt éli le az életét. Itt termékenyül meg az anyja, jellemzően inszeminátor által (ha nem sikerül, marad az erre a célra tartott tenyészbika, a maga 10–30 fős „háremével”). Itt nő fel a kiscsoportban, itt lesz üsző (elkülönítve az anyaállatoktól, a más takarmányozás és hogy „a nagyobb ne verje el a kisebbet” okán), a fiú újszülötteket legott el is adják, „hússal nem foglalkozunk”alapon. Itt fog először elleni, ami fontos, hiszen ezután kezd el tejet adni. Az intenzív nagyüzemekben ez már egyéves kor előtt megtörténik, vagyis a vemhesség – embermódra – kilenc hónapja után, alig húsz hónaposan szülnek és tejelnek a tehenek.

A kíméletes tartás ezt kitolja minimum két évre, hogy aztán még megismétlődhessen kétszer-háromszor, mielőtt hétévesen már elfogy a termelékenység ahhoz, hogy érdemes legyen állományban tartani.

Dr. Ráki Ferenc, a Körös-Maros Biofarm alapítója, ökogazda. Fotók: Orbital Strangers

Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm tulajdonosa*. Fotók: Orbital Strangers

A kevesebb több

Egy tehén átlag napi 22–23 liter nagy beltartalmú, minőségi tejet fog adni, szemben az ipari tartású állatok 35–40 literjével. Eleve csak kétszer hajtják naponta a fejőházhoz, a megszokott három-néggyel szemben. És akkor még nem beszéltünk a minősítéshez elengedhetetlenül fontos, „az vagy, amit megeszel” kérdésről. Az évi 600–650 szaporulat éppen hogy fenntartja az állományt, mert ennek gátat szab a biogazdálkodású termőföld területe.

Az integrációs partnerekkel közel 1700 hektáron takarmányt termelő földterület ehhez is épp, csak hogy elég. A növényvédőszer- és műtrágyamentes gazdálkodás a szigorú, földpihentető vetésforgóval szintén jóval kisebb hatékonyságú mezőgazdaságot eredményez. Hozzájön még, hogy nemcsak a hagyományos, nemesített haszonnövényeket használják takarmánynak, hanem ősi fajtákat, alakort és tönkebúzát is termesztenek, hogy saját receptúrájú öko- és biokeverékekkel etethessék teheneiket.

Hogy hogyan építették fel Magyarország és egyben Kelet-Európa legnagyobb biotej-termelő gazdaságát, az kiderül a Forbes Gazda teljes cikkéből. 

 

 

* A cikk eredeti verziójában rossz nevet írtunk a kép alá. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk! 

Oszd meg!