Fotó: Borítókép: rajongók gyűlnek össze csoportképre a Blizzard saját rendezvénye, a 2019-es Blizzcon helyszíne előtt. Kép: a Blizzard hivatalos Facebook-oldala
Üzlet

Befektetői nevelnék meg a zaklatási botránnyal terhelt játékfejlesztő óriást

Unyatyinszki György
2021. szeptember 01. 7 perc olvasás

Találkozott egyes befektetők és a munkavállalók érdeke, felszámolnák a nőket zaklató munkakörnyezetet az Activision Blizzardnál. Azonban a vezetőséggel való vita csak rontja a világ legsikeresebb játékfejlesztő vállalatának kilátásait. Az egyik befektetőcsoport képviselője szerint a vállalat fejlődése mégsem alapulhat egy zaklatásokat megtűrő környezeten – fejtette ki a Slatenek adott interjújában.

Júliusban vádelemésig jutott a kaliforniai foglalkoztatási és lakhatási hivatal két éve tartó eljárása: bejelentések alapján igazolva látták, hogy az Activision Blizzard (többek között a Warcraft-sorozat alkotója) munkahelyként megtűrte a nők zaklatását, illetve mérgező, alkohollal átitatott fiúkollégium szerű (ún. frat boy) légkörben teltek a munkanapok.

 • a vezetők megtűrték, hogy nemi erőszakkal viccelődjenek a férfiak a nők jelenlétében,
 • a nők közvetlen zaklatásnak is ki voltak téve,
 • egyértelműen hátrányos megkülönböztetés érte a női munkavállalókat.

Miközben a cég szerint alaptalan, valamint „felelőtlen” az ellenük indított kereset, a Blizzard kétezer jelenlegi és egykori alkalmazottja vállalta nevét egy nyílt levélben, hogy „nem bíznak abban, hogy a vezetők a munkavállalók biztonságát a saját érdekeik fölé helyezik”. Többen a fizetésüket is megosztották a nyilvánossággal, egyértelmű egyenlőtlenségeket mutatva. A kaliforniai állami eljárás kiterjesztette a keresetét azzal is, hogy az Activision Blizzard a belső viszonyokról árulkodó dokumentumokat semmisített meg – ezt a vállalat tagadja.

A befektető közbelép

Noha a vizsgálat az elmúlt két évben különösebben nem befolyásolta az Activision Blizzard részvények értékenek emelkedését, a júliusban megindult bírósági szakasz óta 13 dollárral csökkent, jelenleg 81,1 dollár az árfolyam. Egy esetlegesen elhúzódó pereskedés pedig további károkat okozhat. Ez már önmagában is elegendő lenne több részvényesnek, hogy elgondolkodjon a jövőről, azonban az egyik részvényes Strategic Organizing Center befektetőcsoport (SOC), ami négy nyugdíjalap befektetőinek érdekeit képviseli, teljes megtisztulást vár el a Blizzardtól. Ez a hozzáállás nem csak pénzügyi alapú, tekintettel a négy képviselt félre:

 • a Teamsters szakszervezeti szövetség,
 • a Service Employees International Union szakszervezeti szövetség,
 • Communications Workers of America szakszervezet,
 • valamint a United Farmworkers of America mezőgazdasági szakszervezet.

A SOC közvetlenül nem kezeli a tagjai pénzét, hanem a tagok képviseletét látja el. Noha a közel 3 millió részvénnyel mindössze az Activision Blizzard részvényeinek 0,4 százalékát birtokolják (a legnagyobb részvényesek is legfeljebb 8 százalékot birtokolnak), mégis elég jelentős ahhoz, hogy felfigyeljenek rá. Többek között ellene szavaztak annak is, hogy vállalat vezértigazgatója, Bobby Kotick jogosult legyen 150 millió dollárnyi jutalomnak – törekvésük ugyanakkor sikertelen volt, de a botrány nyilvánosságra kerülése óta még nagyobb nyomás alá helyezték a vállalatot:

 • szorgalmazzák, hogy minél több nőt alkalmazzanak, illetve tegyenek taggá a vezetőségben,
 • vonják vissza minden zaklatásban éritnett vezető bónuszait,
 • egyáltalán ne fizessenek vezetői bónuszokat 2021-ben,
 • a vállalat teljes átvilágításon essen át.

A Slate.com interjút készített a SOC kutatási igazgatójával, Richard Claytonnal, hogy milyen lehetőségei vannak egyáltalán egy ilyen részvényesnek abban, hogy az általuk vállalható irányba tereljenek egy tankerhajóra emlékeztető monstrumot, mint az Activision Blizzard.

„Fontosnak tartottuk közölni az igazgatósággal, nem hisszük, hogy megfelelő volt a társaság válasza erre a perre vagy az egyes munkavállalók tettére. További cselekvésre van szükség, és ha ez nem következne be, fokozni fogjuk a részvényesi nyomást, amit korábban a vállalatra helyeztünk”

– hangsúlyozta Clayton, utalva a szerintük túlzó vezetői juttatások elleni fellépésre is. A jövőben fellépés többek között abban nyilvánulhat meg, hogy kampányolni fognak a jelenlegi vezetőség újraválasztása ellen.

„Meg kell próbálniuk helyrehozni egy rossz társaságot” – tette hozzá.

Clayton szerint a vezetők nem pusztán a vállalat eredményeivel, hanem más döntéseikkel felelnek, elszámoltathatónak és felelősségre vonhatónak kell lenniük. A részvényesek úgy is befolyásolhatják egy vállalat vezetését, ha nem adnak bónuszokat, miközben ezek a megvonások összességében nem rontanák a vállalt pénztermelő képességéről való képet, vagyis a részvényesi érdekeket sem – összegezhető Clayton álláspontja.

Nem ártanak-e maguknak a balhéval?

Aligha különíthető el a részvényértékek csökkenése a júliusban kirobbant botránytól, amit bizonyára nem javít a SOC által szított belső ellenállás. Ez viszont azt is jelenti, hogy közvetve a SOC által képviselt nyugdíjalapok is veszteséget szenvedhetnek.

„Nem a rövid távra koncentrálunk” – hangsúlyozta Clayton, szerinte ugyanis egy vállalat értékét nem elsősorban a PR-ja határoz meg. Ugyanakkor

felelősséget éreznek hosszú távon az iránt, hogy a vállalat jövőbeli eredményei ne egy zaklató, mérgező vállalati környezeten, illetve struktúrán alapuljanak, mert az nem csak etikai kérdéseket vet fel, hanem az SOC szerint a hosszútávú növekedés esélyét is rontja.

Be a szakszervezetbe!

Az Activison Blizzard munkavállalói a Slate felvetése szerint a jövőben szakszervezetet formálhatnak, ami nem csupán a cég működésére gyakorolhat komoly hatást, hanem az amerikai gyakorlat szerint részesedéshez is juthatnak, ami ronthatja más részvényesek pozícióit. Tehát miközben szakszervezetként hatékonyabban javíthatnának a munkakörnyezetükön, az anyagi okokból nem biztos, hogy megéri a befektetőknek.  „Mi magunk is szakszervezet vagyunk” – emlékeztetett Clayton, hozzátéve,

szerinte téves az a megközelítés, hogy a munkahelyi környezet javítása szembemenne a részvényesi érdekekkel.

Azok vállalatok ugyanis, amelyek nem biztosítanak jó környezetet, komoly erőforrásokat emésztenek fel a munkavállalók fluktuációja, a pereskedések, valamint a rossz hírnevük kompenzálására, ami összességében a termelékenység rovására megy. Ezzel szemben Clayton szerint a jobb környezet segíti egy cég fejlődését.

A SOC egyelőre arra vár, hogy az Activison Blizzard reagál a kifogásaikra és a feltételekre. Amennyiben ez ésszerű időn belül nem történne meg, a többi részvényes között is pártolókat keresnek, akik hasonlóan vélekednek a vállalat terhelt dolgairól, illetve másfajta jövőképben szeretnének osztozni. Ebben az esetben a társaság vezetőségének teljes lecserélésére tesznek majd kísérletet a jövő évi részvényesi szavazáson.

Metoo-ügy miatt hullanak a fejek az Alibabánál

Borítókép: rajongók gyűlnek össze csoportképre a Blizzard saját rendezvénye, a 2019-es Blizzcon helyszíne előtt. Kép: a Blizzard hivatalos Facebook-oldala