Illusztráció: ENSZ / Unsplash
Üzlet

Biztonságos lesz a közös karácsonyozás egy negatív teszteredménytől?

Forbes
2020. december 18. 3 perc olvasás

Az ünnepek közeledtével sok helyen elérhető a karácsony előtti koronavírus-teszt, sőt, magunknak végezhető, „önlevevő” teszthez is hozzájuthatunk. Azonban nincs 100 százalékos biztonságú teszt, és a tesztelés ideje, módja, a választott teszt típusa is számít az eredmény kiértékelésében. Éppen ezért fontos, hogy szakszerű információk alapján alakítsunk ki felelősségteljes személyes stratégiát az ünnepek idejére, ebben szeretnénk most segíteni.

Az idei év rengeteg nehézséget tartogatott, de mindvégig bíztunk benne, hogy a karácsonyt már együtt, szeretteink közelségben tölthetjük. A járványhelyzet jelenlegi állása szerint azonban idősebb és veszélyeztetett családtagjaink érdekében sajnos továbbra is

az legbiztonságosabb, ha elmaradnak az ölelések és közös étkezések.

Orvosaink más egészségügyi szakemberekhez hasonlóan azt javasolják, hogy kizárólag a közvetlen családunkkal, úgynevezett „vírusközösségünkkel” töltsük közös térben az ünnepet – emeli ki a Rózsakert Medical Center a szerkesztőséghez eljuttatott közleményében.

Amit a karácsony előtt végzett tesztekkel és az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban hangsúlyoznak a szakemberek, hogy ha nem jól választunk tesztet, akkor rosszul tesszük fel a kérdést, amire csak rossz választ kaphatunk.

A tesztek védelmében

A tesztek alkalmasak arra, hogy kimutassák a betegséget, segítenek a fertőzési lánc megtörésében, a vírus terjedésének megakadályozásában, ehhez egyre biztosabb tesztek állnak rendelkezésre.

De létezik biztonságos megoldás?Be kell látni, hogy a teszt nem mindenki számára elérhető megoldás. A szakemberek tanácsai:

  • A szabad térben kisebb a vírus terjedésének esélye, egy ünnepi séta, vagy a teraszon, esetleg a kerti fenyőfa körül állva köszönthetjük egymást, de ekkor is viseljünk maszkot és tartsuk a távolságot!
  • Online karácsony. Találjunk ki online kivitelezhető ünnepi programot, hiszen akár ehetünk is „együtt” ha egy laptopon, tableten, vagy telefonon bekapcsoljuk szüleinket, nagyszüleinket. Beszélgethetünk, de akár szimultán társasjátékozhatunk is együtt.

Nagyon nehéz a koronavírus járvány miatt lemondani sok mindenről, amit szeretünk. Utazás, éttermezés, wellness, síelés, baráti találkozások, bulik. Most pedig itt az ünnep, ami mindenki számára fontos. Szeretnénk úgy tölteni, ahogy szoktuk, ahogy szeretjük.

Ez teljesen érthető érzés, de fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi a fontosabb?

Együtt ünnepelni, ahogy szoktunk és kockáztatni azt, hogy betegséget adunk át szeretteinknek,

vagy most a biztonságot helyezni a középpontba és biztonságos megoldást választani az ünneplésre.