Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bizonytalanság miatti leépítések az autóiparban: kétszáz cégből ötnél emeltek fizetést

A Vasas Szakszervezeti Szövetség 2019 decemberében kétszáz cégével akart megállapodni az idei bérekről, de csak öttel sikerült. A minimálbér-emelés körülötti bizonytalanság miatt csúsztak a tárgyalások, de a kétségek ennél messzebbre nyúlnak.

Az egész iparág strukturális átalakítás alatt van, miközben nem látható előre, hol lesz több és hol kevesebb a megrendelés – írja a 24.hu. Ráadásul ez a trend egész Európára és az autóipar partnerágazataira is jellemző: sokan nem látnak tovább két-három hónapnál.

A minimálbéremelésről későn derült ki, hogy marad 8 százalék, a javuló gazdasági teljesítmény ellenére nem emelik 10-re. A szakszervezet az általános drágulások miatt szeretné, ha kétszámjegyű lenne a béremelés, de arról az öt cégről, akivel sikerült megállapodást kötniük, nem árulhattak el részleteket.  

Zsúfolt lesz tehát a január, sok cégnél az alapbértől függnek a cafeteria-juttatások, máshol ráérnek márciusig. A piac bizonytalan helyzete azonban marad és a cégek dolgozói állományuk csökkentésével tud csak fennmaradni a körülmények miatt. A passzív létszámcsökkentés mértéke (mikor nem töltik fel a távozók helyét és nem hosszabítanak szerződéseket) így is nagy, az öt cég, aki eljutott a bérmegállapodásig 2019 januárjában 150-300 fővel csökkentette a létszámát és jelezte, hogy 2020 végére ismét kisebb lesz az állományuk.

Oszd meg!