Üzlet

Bíróságra megy az OTP Horvátország miatt

Forbes
2020. október 19. 1 perc olvasás

Egy öt évvel ezelőtti horvát előírás bő 10 milliárdnyi kárt okozott a bank helyi leányvállalatának.

Választottbírósági eljárást kezdeményezett az OTP Horvátország ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). A magyar bank szerint Zágráb megsértette a kéz ország közti beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával.

Az öt évvel ezelőtti előírás szerint a svájci frankban felvett lakossági devizahiteleket a horvát bankok kötelesek euróra vagy euróalapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon, ha az adós kéri. A közleményben a bank azt állítja, hogy horvát emiatt leánybankját

224 millió horvát kuna, nagyjából 10,7 milliárd forintnyi kár érte.

A veszteséget az OTP Csoport ugyan már elkönyvelte, de annak rendezéséről még nem mondott le: elsősorban tárgyalásos, másodsorban jogi úton érvényesíteni igényét.

Az OTP a közleményben kiemelte, hogy Horvátország fontos befektetési célpiac, bank elkötelezett a helyi leánya eredményes működésében. Hozzátették: továbbra is a kialakult vita békés rendezésére törekednek Horvátország kormányával. Ugyanakkor részvényesei, befektetői és más érintettek érdekeinek védelme a választottbírósági eljárás megindítását is szükségessé tette.