Ugur Sahin, a Biontech társalapítója / Wikipedia / Biontech
Üzlet

Biontech-vezér: nem lehet túl korán diszkriminálni a nem oltottakat a nyitásban

Forbes
2021. április 29. 3 perc olvasás

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a Biontech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina – jelentette ki a német cég vezérigazgatója egy online sajtótájékoztatón.

Uğur Şahin onkológus, a Biontech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és nem aggódnak, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony.
Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy

vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, vuhani változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Nyitás: később és most még nem kellene diszkriminálni

Şahin Németországban dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az „irigység kultúrájának” kialakulásához vezethet, ha túl korán és „diszkriminatív” módon – az oltással nem rendelkezőket az oltással rendelkezőktől hátrányosan megkülönböztetve – lazítják a járványügyi korlátozásokat.

Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya – mondta. Szerinte

Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást.

Rendben volt az EU-s beszerzés

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy „nem fair” az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt.

A brüsszeli testület „nagyon jó munkát végez”, és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra „büszke lehet Európa”, és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyag-export révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet – fejtette ki Şahin.

Arról is szólt, hogy szükség lesz majd frissítő oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.