Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyolc-tíz Tesla nőhet ki – Bill Gates olyan zöld cégekre fogad, amiket ma még nem is ismerünk, mert a laborban vannak

Google, Amazon és Microsoft méretű vállalatok nőhetnek ki a trendfordulóból a milliárdos szerint.

A klímavédelmi befektetések hozama megegyező lesz a tech cégek korunkban látott hozamával – mondta Bill Gates, a Microsoft alapítója a SOSV Climate Tech Summiton.

„Nyolc-tíz Tesla lesz”

– idézi Gates szavait a CNBC azzal kapcsolatban, hogy a károsanyag-kibocsátásmentes autógyártóval egy papíron említhető vállalatok nőhetnek ki, azonban ez több iparágra lesz jellemző, nem csak az autógyártásra. A várható növekedés léptékét érzékeltetve felidézte, hogy a Tesla 2000 százalékkal magasabb értéket képvisel az alapítása óta.

Ami most az Amazon, a Google vagy a Microsoft, a maguk területén hasonló méretűre nőhetnek ezek az új vállalatok, melyeket lehet még nem is ismerhetünk, mert még a „laborban” vannak Gates szerint.

Megtérül, de mikor?

Gates az elmúlt években növelte befektetéseit a tiszta technológiákba, a Breakthrough Energy Ventures alap egyik fő befektetője, méghozzá olyan milliárdosokkal, mint az Amazont alapító Jeff Bezos, a milliárdos Michael Bloomberg és Ray Dalio.

A világ negyedik leggazdagabb milliárdosa szerint azonban még nehéz látni, mi lehet igazán sikeres, ezért

„akik kerülnék a kockázatot vagy rövidtávú megtérülésre számítanak, azok máshol keresgéljenek”.

Vannak olyan technológiák, melyek úgy is nagy befektetést igényelnek, hogy még nem igazolt a hatékonyásguk, ilyen például a fúziós erőművek vagy a modern energiatárolási technológiák. Szintén rizikós terület az új repülőüzemanyagok, az acélgyártás, a szénmegkötő vagy hidrogénfelhasználó technológiák.

Akik kisebb kockázatot szeretnének vállalni, azért nekik is van módjuk befektetni, nekik Gates a napelemes energiaparkokat javasolja.

Kapcsolódó:

Nemcsak jófejségből csatlakoztak az óriáscégek Bill Gates energiaharcához

Kimelt kép: Kuhlmann / MSC / Wikimedia

Oszd meg!