Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Blockchain, fintech, oké – de mi az, hogy hibrid felhő?!

Az adat az új pénz! Legalábbis azoknak a cégeknek, akik jól tudják hasznosítani, meg tudják védeni, ha kell, és jobban tudnak reagálni ügyfeleik igényeire. A Forbes összeállította, mik lesznek a legfontosabb trendek 2018-ban adatügyben.

  1. Mesterséges intelligencia

A rengeteg cég fog nyitni a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása felé, tonnaszámra öntik bele a pénzt, aminek jelentős része az amerikai Forbes szerint pazarlás. Miért nem fog működni? A legtöbb cég adatgyűjtése teljes káosz, a mesterséges intelligencia-rendszerek “tanításának” alapja viszont épp a jó minőségű adat. Csak akkor hoz hasznot az AI, ha hozzá tud férni a jó minőségű adatokhoz használható formában, a megfelelő irányítással (erről az amerikai Forbes másik cikkében lehet bővebben olvasni). Sok vállalat fog megpróbálkozni ezzel a területtel 2018-ban, közülük a leghatékonyabbak korszerű adatbázis technológiát használnak, mielőtt azt a mesterséges intelligencia tanítására alkalmaznák.

  1. Blokklánc

A csapból is ez fog folyni, de figyelem: a történelem ismétli önmagát. Ahogy nincsen egyetlen univerzális vállalatirányítási rendszer, úgy fognak megjelenni az egyéni igények a blokklánc technológiával szemben – ahol pedig kereslet van, ott kínálat is lesz. Az, hogy egyetlen uralkodó, minden iparágat lefedő blokklánc (blockchain) legyen, jól hangzik, de elég valószínűtlen.

  1. Adatvédelem

A blokklánc kiindulási alapja pont az volt, hogy legyen egy “nyilvános (elosztott) főkönyv” – ez pont ellentétes azzal a vággyal, hogy a szenzitív, privát adatok lehetőség szerint azok is maradjanak. A szervezeteknek folyamatos küzdelem lesz, hogy a privát, titkos adataikat összhangban tartsák a blokklánc alapú publikus főkönyvvel.

  1. IT biztonság

Az IT biztonságra fordított kiadások nőni fognak, a Forbes azt prognosztizálja, mégis több visszaélés lesz. Ennek leginkább az az oka, hogy főleg a külső behatolás elleni védelem van a figyelem középpontjában, miközben az adatbázisok a falakon belül is sérülékenyek. A legnagyobb rizikófaktor a vállalaton belüli túl széles és ellenőrizetlen hozzáférési jogosultságok jelentik. Minél több embernek minél több eszközzel van hozzáférése az adatbázishoz, annál nagyobb a kockázat. Ezen a területen nyújt – többek között – megoldást a nemrég felvásárolt magyar IT-óriás, a Balabit. 

  1. Uniós adatvédelmi rendelet

2018. május 25-én lép hatályba a GDPR-rendelet (General Data Protection Regulation – Általános Adatvédelmi Szabályzás), a legtöbb cég azonban nem fog időben felkészülni az új szabályokra. Ami azért kellemetlen, mert a büntetés 20 millió euró vagy az egész éves árbevétel 4%-a is lehet. Ezen az oldalon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NMHH) 12 lépésben összeszedte, hogyan lehet felkészülni az új szabályozásra.

  1. Fizetési technológiák

Paypass, mobilfizetés, ennél már csak jobban fognak pörögni az új fizetési módok, főleg az új Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelv – leánykori nevén PSD2 – életbe lépésével. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy már nem csak bankok nyújthatnak pénzügyi szolgáltatást, megnyitják a piacot a techcégek előtt. (A magyar fintech cégekről itt írtunk korábban).

  1. Felhő adatbázisok

Idén folytatódik a nyílt forráskódú adatbázisok terjedése. Egyre többet fordítanak a cégek felhőszolgáltatásokra, a szolgáltatók célkeresztjébe pedig egyre inkább a kis- és középvállalkozások is bekerülnek. Emellett jobb, ha megjegyezzük még a hibrid felhő kifejezést is, ami a nyílt és privát adatbázisok tulajdonságait ötvözi: az első költséghatékonyságát és skálázhatóságát az utóbbi a saját tűzfal mögötti biztonságával. A Microsoft már rá is ugrott erre a vonatra.

Oszd meg!