Fotó: Fotó: amerikai Forbes
Üzlet

Bezos terjeszkedik: önvezető autós startupot vásárolhat az Amazon

Forbes
2020. május 27. 2 perc olvasás

Nagy dobással léphet piacra az e-kereskedelmi monstrum Amazon, ha tényleg megveszi a Zoox nevű startupot, az egyik legdinamikusabban fejlődő robotaxicéget.

A Wall Street Journal értesüléseiről a Forbes.com számolt be, amely szerint több érdeklődő is van a Szilícium-völgyi startup felvásárlására.

Az egyeztetések még zajlanak és a válság elhúzódó hatásaitól függ az akvizíció ideje, de egy Zoox-hoz közeli forrás úgy nyilatkozott a lapnak, hogy remélik, megtarthatják a függetlenségüket. A Foster City-beli startup, mely a technológiát fejleszti és a flotta üzemeltetését is vállalja, hivatalosan nem erősítette meg a hírt.

Autonóm kiszállításban lépne előre nagyot az Amazon

A Zoox legutóbbi befektetési körében 3,2 milliárd dolláros értékelés mellett vont be tőkét, így bőven az unikornis kategóriába esik a cég.

A startupot Tim Kentley-Klay dizájner és Jesse Levinson fejlesztő alapította még 2014-ben. Indulása óta összesen 1 milliárd dollár tőkét vont be.

A városi használatra tervezett önvezető autós flottáikat B2B vonalon, céges flottákként működtetnék és az idei év végén terveznek piacra lépni. Egy 500 millió dolláros befektetési kör után az alapító Kentley-Klay-t kirúgták, és egy volt Intel-vezető, Aicha Evans vette át a helyét. 

Bár rengeteg pénzt halmoztak fel az évek alatt, ennél még jóval többre van szüksége a költséges szektorban való piacra lépéshez, ezért is merülhetett fel az akvizíció lehetősége.

Az Amazon számára a startup felvásárlása nagy logisztikai fejlesztést jelentene, és komoly előrelépést az autonóm kiszállítás felé.

A cég korábban 440 millió dolláros befektetést adott az elektromosautó-gyártó Riviannak és bejelentette, hogy százezer autót tervez vásárolni tőle. Az Aurora Innovation önvezető technológiákkal kísérletező startupban 530 millió dolláros befektetése van.

A Pitchbook mobilitási szektorral foglalkozó elemzője, Asad Hussain szerint 1,1 milliárd dollár fair ár lenne a startupért, ami alig harmada a koronajárvány előtti értékelésnek.