Fotó: Fotó: Nádudvari / Facebook
Üzlet

Beszáll a tejfölbizniszbe az OTP zöld befektetési alapja

Sándor Krisztián, újságíró
2020. július 15. 3 perc olvasás

A Forbes magyar 100-as listáján szereplő cégben szerzett többséget a Portfolion Zöld Alapja: a Nádudvari tej- és hústermékeket forgalmazó Nagisz terjeszkedését erősítenék.

Nagy üzletet jelentett be az OTP befektetési alapja: többségi részvénycsomagot vesz a Nagisz Zrt.-ben a Portfolion Zöld Alap – derül ki a két cég sajtóközleményéből.

A két cég még 2020. június 25-én írta alá a megállapodást, de az üzletre még rá kell bólintania a Gazdasági Versenyhivatalnak is. A Nagisz Zrt. további részvényesei szintén dönthetnek majd arról, hogy a tranzakció keretében a többségi tulajdonosokkal azonos feltételek mellett értékesítsék részvényeiket.

A Nagisz Csoport leginkább a Nádudvari márkanév alatt forgalmazott feldolgozott hús- és tejtermékek révén lehet ismerős a boltok polcairól.

Fő termékei egyebek között a hízott élősertés, a pulyka tenyésztojás és napospipe (más néven napospulyka, vagyis 48 óránál fiatalabb pulyka), illetve tyúk tenyésztojás és naposcsibe, emellett saját állattartó ágazatai és külső partnerei számára állati takarmányokat állít elő.

A mezőgazdasági cég a legutóbbi, 2019-es Forbes Magyar 100 listáján is szerepelt: akkori becslésünk szerint a 34. legértékesebb, kizárólag magyar tulajdonú vállalat 28,5 milliárd forintos cégértékkel (erre a becslésre a 4,9 milliárdos EBITDA alapján jutottunk, amit hitelekkel korrigáltunk). Abban az évben 31 milliárdos csoportszintű forgalomból 2,7 milliárdot tett ki az export. Frissebb számokat egyelőre nem ismerünk, a Nagisz még nem adta le a 2019-es üzleti év konszolidált beszámolóját, így nem látjuk, hogyan muzsikált tavaly a cég, ahogy azt sem, milyen hatással volt a forgalomra idén a koronavírus.

A közleményben nem jelölték, hogy a részvénycsomaggal pontosan mekkora részesedést cserél gazdát a cégben, ezzel kapcsolatban megkerestük a vásárlót, válasz esetén frissítjük a cikket.

A Portfolion Zöld Alap mérete 10 milliárd forint, mandátuma szerint egy-egy cégbe 50 millió és 4 milliárd forint közötti összeget fektetnek. A felső korlát azt sejtetné, hogy jóval áron alul vásároltak részesedést, de ezt Molnár András, a Portfolion Zrt. vezérigazgatója telefonon cáfolta, és megerősítette, hogy ez az üzlet kivétel a Zöld Alap életében, így a fenti számok az alap méretéről és kihelyezett befektetésről sem mérvadóak.

Ez alapján pedig – ha a 2018-as eredményekből indulunk ki, és legalább 50 százalékos tulajdont feltételezünk – akár 14-15 milliárd forint feletti üzletről lehet szó.

Molnár András, a Portfolion Zrt. vezérigazgatója azzal indokolta a befektetést, hogy a Nagisz Csoportnál felhalmozódott hatalmas szakmai tudásra alapozva, és a Zöld Alap tőkeerejével lehetőségük lesz még jobb termékeket előállítani és ezeket még több helyre eljuttatni. Kovács Herman, a Nagisz Zrt. igazgatója pedig a terjeszkedési és növekedési stratégia erősítését emeli ki, és a szoros együttműködéssel a Portfolion vállalatfejlesztési tudására támaszkodna.

A cikket a megjelenés után frissítettük Molnár András, a Portfolion Zrt. vezérigazgatójának kommentjével a Zöld Alap méretéről és kihelyezett befektetési összegéről.

Nyitókép: Nádudvari / Facebook