Fotó: Elon Musk / Fotó: Twitter/Elon Musk
Üzlet

Beperelte kormányát az excentrikus dollármilliárdos autógyára

Forbes
2020. szeptember 24. 1 perc olvasás

A Tesla hétfőn nyújtotta be a keresetet a New York-i bíróságon, mert igazságtalannak tartja a Trump-kormányzat kínai védővámjait – adta hírül a Bloomberg.

Elon Musk elektromos autógyára azt nehezményezi, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt kivetett védővámok közül kettő, egy 25 és egy 7,5 százalékos vám is sújtja a céget a gyártáshoz elengedhetetlen, máshonnét nem beszerezhető alkatrészek miatt. Ezek pontos listáját nem ismerteti a beadvány.

A cég azt szeretné, ha ezeket a vámokat a kormány kivezetné, mi több, kompenzálná a Teslát az eddig kifizetett vámok összegével.

A gyártó tavaly azért fordult az illetékes hatóságokhoz, hogy azok tegyék kivételi listára a Tesla-modellek önvezető rendszeréért felelős modulját. Ezt Sanghajban gyártják és érvényes rá a 25 százalékos vám, a Tesla szerint viszont nincs olyan amerikai alternatíva, ami megfelelne a gyártó elvárásainak, azaz a cégnek választása sincs, muszáj Kínában gyártania. A kormány elutasította a kérelmet.

Nem a Tesla az egyetlen autógyár, ami perre megy az amerikai kormánnyal. Több száz ilyen cég van, köztük a Ford, a Mercedes-Benz és a Volvo.

Borítókép: Elon Musk / Fotó: Twitter/Elon Musk