Fotó: Fotó: Chris Liverani // Unsplash
Üzlet

Beperelik a kereskedési appot a húszéves öngyilkos befektető szülei

Forbes
2021. február 09. 5 perc olvasás

Tragikusan végződött tavaly nyáron egy húszéves amerikai egyetemista hobbibefektetői karrierje a Robinhood kereskedési felületen, az elkeseredett szülők most pert indítottak a tőzsdézés demokratizálását hirdető alkalmazás üzemeltetői ellen. A Robinhood egyébként a koronaválság egyik nagy nyertese, a karantén alatt milliók kezdtek tőzsdézni a rendszerével.

Miután tavaly nyáron a húszéves egyetemista Alexander E. Kearns azt látta a képernyőjén, hogy értékpapírszámlája mínusz 730 165 dolláros (átszámolva közel mínusz 240 millió forintos) egyenleget mutat, vonat elé vetette magát. Kearns egyike volt annak a több millió embernek, akik a koronavírus és a kijárási korlátozások idején vágtak bele a tőzsdei kereskedésbe – ő a Robinhood kereskedési platformot választotta, amely egyszerű mobilos kezelőfelületével, jutalékmentes rendszerével pont a fiatalokat célozza.

Méghozzá eredményesen: az amerikai Forbes korábbi adata szerint 2020 első negyedévében, vagyis az első koronavírus-hullám alatt rekordszámú, 3 millió új fiókot regisztráltak. Köztük volt Kearns, aki egy idő után felbátorodott, és határidős ügyletekkel kezdett kísérletezgetni.

Félreértette a rendszer üzenetét

Mint utóbb kiderült, a pirosan villogó hatalmas mínusz átmeneti állapot volt csupán, és nem valódi fedezetlen egyenleget mutatott. A Kearns által már megkötött és kifizetett kereskedési opciók még éppen nem zárultak, nem kerültek a részvények az egyenlegére az előre meghatározott árfolyamon, vagyis azt lehetett valószínűsíteni, hogy Kearns félreértette a helyzetet, bepánikolt és ezután követett el öngyilkosságot.

A megdöbbentő eset híre villámgyorsan bejárta a világot, és újra felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyekkel jár a tőzsdei kereskedési platformok árháborúja. A minél alacsonyabb költségű vagy ingyenes befektetések ígéretével ugyanis mind több platform egyre sikeresebben húz be új, egyre fiatalabb rétegeket is,

a jópofa, játékosított felületek pedig elterelik a figyelmet arról, hogy a kereskedés komoly tétekkel is történhet, és olyanok is köthetnek többszörös tőkeáttéttel üzletet, akiknek fogalma sincs arról, mit is jelent ez.

Demokratizálás vagy hülyítés

Most, közel nyolc hónap elteltével a tragikusan fiatalon elhunyt fiú szülei jogi útra terelték az ügyet. Erről elsőként a CBS News számolt be, mint írják, a család azért pereli a Robinhoodot, mert fiuk tévesen azt hitte, hogy óriási adósságot hozott össze, és mert halála előtt nem kapott segítséget a kereskedési platformot üzemeltető cég ügyfélszolgálatától. A Robinhood szóvivője a BBC kérdésére azt nyilatkozta, „feldúlta” őket az eset, és azóta fejlesztették a rendszerüket.

Azt korábban is több kritikus elmondta, hogy bár a Robinhood a tőzsdei kereskedés demokratizálása mellett kampányol és azt hirdeti, hogy „mindannyian befektetők vagyunk”, az sokszor inkább arról szól, hogy milliószámra terelik kockázatos ügyletek felé azokat is, akik nulla pénzügyi tudással vagy tapasztalattal rendelkeznek.

Felhasználóik átlagéletkora néhány éve még a 25-öt is alig érte el, mostanra – rengeteg új felhasználóval kiegészülve – már a 30-at súrolja, de ez még mindig nagyon messze van a rutinos öreg tőzsdézők terepétől.

Ami egyfelől pozitív, ugyanakkor azt is jelenti, hogy egy ilyen rendszert még óvatosabban kell működtetni. Rossz az a rendszer – és ezt egy ponton a Robinhood is elismerte nem sokkal Kearns halála után –, amelyik ennyire félreérthető információt küld.

Egy 11,2 milliárd dolláros üzlet

A Robinhoodot körülbelül tíz évvel ezelőtt a bolgár származású Vlad Tenev és az indiai származású Baiju Bhatt alapította Amerikában – Vlad 2013-ban felkerült az amerikai Forbes 30/30-as listájára, vagyis a harminc legsikeresebb harminc alatti fiatalként tartották számon. Cégük akkor még nehezen jutott tőkebevonáshoz és döcögősen haladt előre, 2020-ra viszont – a sokadik tőkebevonási kör árazása alapján – már 11,2 milliárd dollárt ér.

2020 szeptemberi magazinunkban azt írtuk, ők a koronavírus egyik nagy nyertesei, akik ténykedésükkel az elmúlt években felrobbantottak egy iparágat. Míg néhány éve még a Wall Street nagykutyái által lesajnált zöldfűlűek voltak, most a legtöbben szinte biztosra veszik, hogy hamarosan nagy hájp keretében bevezetik a Robinhood részvényeit a tőzsdére.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenes 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot. Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben valaki másért aggódik a környezetében, ezen az oldalon tájékozódhat.

Borítókép: Chris Liverani // Unsplash