Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Öngyilkos lett a 20 éves egyetemista, miután meglátta a mínusz 240 millió forintos egyenlegét

Vonat elé vetette magát Alexander E. Kearns, azt hitte, egy életre tönkrette a jövőjét.

„Hogyan lehetséges, hogy egy húsz évesnek bármiféle jövedelem nélkül engedjenek majd’ egymillió dolláros tőkeáttéttel kereskedni?” Ezt a feljegyzést találták a Nebraskai Egyetemre járó Alexander E. Kearns szülei a laptopján 2020. június 12-én. Nem sokkal korábban, még azon a napon a fiatal egyetemista a vonat elé ugrott és meghalt, miután meglátta a mínusz 730 165 dolláros egyenleget az értékpapírszámláján.

Kearns egyike volt annak a több millió embernek, akik a koronavírus és a kijárási korlátozások idején vágtak bele a tőzsdei kereskedésbe – írja az amerikai Forbes. Ő éppen a Robinhood kereskedési platformot választotta, amely egyszerű mobilos kezelőfelületével, jutalékmentes rendszerével a fiatalokat célozza. Elég eredményesen: 2020 első negyedévében rekordszámú, 3 millió új fiókot regisztráltak. Ahogy a koronavírus óriási kilengéseket okozott a tőzsdén, Kearns is elkezdett kísérletezgetni, határidős ügyleteket kötni.

Alexander Kearns mindig is figyelt a megtakarításaira édesapja szerint, az öngyilkossága újra az egyszerű kereskedési platformok veszélyeire irányította a figyelmet. A fotót Kearns családja tette közzé.

A búcsúüzenetében, tele haraggal a Robinhood iránt, úgy fogalmazott, fogalma sem volt, mit csinált.

Kearns kiszivárgott képernyőfelvételéről azonban kiderül, hogy a forintra átszámolva közel 240 millió forintos, pirosan izzó negatív egyenleg nem fedezetlen adósságot jelenthetett. Ez csak egy pillanatnyi állapot volt, amikor a már megkötött és kifizetett kereskedési opciók még nem zárultak. Az opciók zárásával vagy az egyenlegére kerültek volna a részvények az előre meghatározott árfolyamon, vagy nem teljesül a feltétel és egyszerűen nem köttetik meg a vásárlás, és csak az opciók vásárlásának árának – valószínűleg néhány száz, esetleg ezer dollár – megfelelő vesztesége keletkezett volna az üzleten. Mivel 16 ezer dollárja volt a számlán, ez csak egy kisebb bukót jelentett volna, így feltelhetően nem értette, amit látott, ezért bepánikolt.

„Amikor meglátta a 730 ezer dolláros mínuszt, azt hitte, egy életre tönkretette a jövőjét” – nyilatkozott a Forbesnak Bill Brewster, Kearns unokatestvére, aki főállásban elemző a Sullivan Capital Groupnál.

Az eset újra felhívta a figyelmet, milyen veszélyekkel jár a tőzsdei kereskedési platformok árháborúja, hogy a minél alacsony költségű vagy ingyenes befektetések ígéretével húzzanak be új, minél fiatalabb rétegeket. A felületek játékosításával (például a konfettieső a Robinhood esetében minden megkötött üzlet után) pedig elterelik a figyelmet arról, hogy a kereskedés komoly tétekkel is történhet, és olyanok is köthetnek többszörös tőkeáttéttel üzletet, akiknek fogalma sincs arról, mit is jelent ez.

A Kearns által használt Robinhood kereskedési platform személyiségi jogokra hivatkozva nem osztott meg több információt az elhunyt fiatal fiókjáról. „A Robinhoodnál mindannyiunkat elszomorított a tragikus hír, felvettük a kapcsolatot a családdal, hogy részvétünket nyilvánítsuk. Elkötelezettek vagyunk, hogy folyamatosan fejlesszük a platformunkat és vizsgáljuk a lehetőségeket, milyen változtatások lehetnek szükségesek a felületen.”

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenes 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot. Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben valaki másért aggódik a környezetében, ezen az oldalon tájékozódhat.


Oszd meg!

A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.