Joanna Nix / Unsplash
rövid hír

Átvennél egy benzinkutat? A héten még lehet jelentkezni, de nem mindenki előtt nyitott a lehetőség

Zsiborás Gergő
2021. november 15. 3 perc olvasás

Az ún. nyilvántartott szolgáltató az, aki egy bezáró benzinkutat átvesz az eredeti üzemeltetőtől, hogy a hatósági árlimit ideje alatt vigye a benzinkutat. A héten még lehet jelentkezni, ha valaki beugrana más helyett, az innovációs tárcának kell dobni egy e-mailt. 

Él a hatósági árlimit a 95-ös benzinre és a dízelre, de a benzinkút-üzemeltetőkre szigorú szabályozás vonatkozik, a hétvégén kiadott kormányrendelet gyakorlatilag azt is megszabja, hogy mit árulhatnak és meddig lehetnek nyitva. Ha valaki mégis bezárna vagy a büntetések után bezárják, Palkovics László innovációs miniszter dönthet arról, ki veszi át az adott töltőállomás üzemeltetését. Ha valaki beugrana, annak a héten kell jelentkezni. 

Nyilvántartásba veszik, aki kész benzinkutat átvenni 

Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható.

A megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások 2021. november 18-áig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál – tájékoztatta a Forbes.hu-t az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Miért kellenek egyáltalán a beugrók?

A mától hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni. Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga pedig legalább egy nap, legfeljebb fél év időtartamra korlátozható. Ilyen esetekben a szakminiszter kijelölése alapján a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a benzinkút működtetését.

Írni kell a minisztériumnak egy e-mailt

A más üzemanyagtöltő állomásának üzemeltetésére vállalkozóknak szándékukat 2021. november 18-ig kell bejelenteniük az ITM-nél, az ugyfelszolgalat@itm.gov.hu címen,

a kormányrendelet melléklete szerinti adattartalommal.

A miniszter részére történő bejelentés adattartalma a következő:

  • cég elnevezése vagy üzemeltető neve;
  • cégjegyzékszám;
  • adószám;
  • székhely;
  • elektronikus kapcsolattartási adatok;
  • legalább egy, a szolgáltató üzemanyagtöltő állomás-üzemeltetési jogosultságát igazoló hatósági dokumentum másolata;
  • az átvételhez szükséges anyagi, technikai és ellátási képességgel rendelkezik, másik kút üzemeltetéséhez a megfelelő hatósági engedéllyel rendelkezik (szükséges dokumentumok csatolása);
  • más üzemanyagtöltő állomás legfeljebb a veszélyhelyzet végéig történő üzemeltetésére vonatkozó nyilatkozat.

Nem mindenki jelentkezhet

Nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdetett, vagy akinek üzemeltetési jogát többszöri jogsértés miatt korlátozták.