Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nők a régiónkból, akik hatással vannak a glóbuszra

Kijött a Forbes globális listája a 100 legbefolyásosabb nőről. A közép-kelet-európai régiót ketten is képviselik, magyar szereplő nincs a listán. 

Korszakhatárhoz ért a világpolitika és a Forbes listája is a világ legbefolyásosabb nőiről: Angela Merkel német kancellár átadja a hatalmat 16 évnyi regnálás után. A Forbes tegnap kiadott globális rangsorát így már nem ő vezeti. 

A teljes, 100-as listán nincs ugyan magyar, de ahogy már tegnap is jeleztük, magyar érintettség azért akad. Karikó Katalin főnöke, az mRNS technológiát fejlesztő Biontech társalapítója ugyanis bekerült a válogatásba, újoncként rögtön a 48. helyen nyitott (a tudományos díjakat halmozó Karikó pedig vigasztalódhat azzal, hogy bolygót neveztek el róla). 

Szlovákia: Zuzana Čaputová 

A 49 éves szlovák államfő nemcsak az első nő volt ezen a poszton, de a legfiatalabb is, az egykori korrupcióellenes jogász 2019-ben kezdte meg ötéves mandátumát. A liberális politikus az elnökválasztás előtt félévvel még gyakorlatilag ismeretlen volt a szlovák politikai életben, majd elég meggyőző előnnyel húzta be az elnökválasztást (a szomszédban közvetlen elnökválasztás van). 

Čaputová november végén Budapesten. Balra mellette Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök.

Az amerikai Forbes a populisták régiós ellensúlyát látja benne. Tény, az oknyomozó újságíró Ján Kuciak (és menyasszonya) meggyilkolása után megbukott és azóta újabb korrupciós ügyek és egy titkos videofelvétel miatt magyarázkodni kényszerülő, egykori kormányfővel, Robert Ficóval komoly politikai csörtéi vannak a mai napig. Ahogy a V4-es szövetségben is inkább a magyar kormányfő, Orbán Viktor ellenpontja Európa-párti, liberális alapállásával. Az azóta szintén megbukott Igor Matovič miniszterelnökbe is keményen beleállt, hazugnak nevezve, amikor az a Szputnyik vakcina szlovákiai elfogadásával kapcsolatban próbált magyarázkodni.

Čaputová az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbbnak mért politikus a szomszédban, de tavasz óta csökkent a népszerűsége.

Az elnök többször is kiállt amellett, hogyha a járvány megállítása megköveteli, zárni kell.

Gondosan ügyel rá, hogy nyilvános szereplései alatt mindig maszkban legyen, ha zárt térben vagy tömegben van.

Komoly diplomáciai siker volt az egész országnak és így az elnöki hivatalnak is, hogy Ferenc pápa szeptember közepén nemcsak ellátogatott, de négy napig maradt is Szlovákiában.  

A szlovák elnök a lakosság mellett politikai ellenfeleit is arra biztatta korábban többször, hogy oltassák be magukat. A magyar kisebbségnek többször is tett fontos gesztusokat, megválasztása után magyarul is megköszönte a bizalmat, a felvidéki magyarok között is népszerű

2019 a bolgár közgazdász életében is fontos dátum: azok után, hogy bő két hónapra ügyvezető elnökként átvette ideiglenesen a Világbank vezetését, ősszel elfoglalta az IMF vezérigazgatói székét, ezt a pozíciót azóta is betölti.  

Georgieva a Világbankban járta végig a szamárlétrát, 17 évig dolgozott a szervezetben, majd 2008-ban nevezték ki alelnöknek, 2017-től már vezérigazgató volt, majd rövid időre elvállalta a szervezet vezetését. 2014 és 2016 között Jean-Claude Juncker mellett az Európai Bizottság alelnöke is volt, így nem volt meglepő, hogy az EU-s pénzügyminiszterek támogatásával választották meg az IMF első emberének.

Személyében először került kelet-európai a szervezet élére. 

Georgieva szívén viseli a feltörekvő piacok sorsát, fontos szerepe volt az Ukrajnának nyújtott 5,5 milliárd dolláros hitelcsomag összehozásában, de a szervezet Afrikában is egyre aktívabb (ellensúlyozandó a kínai nyomulást). Vezetésével az IMF is egyre többet foglalkozik a klímaváltozás gazdasági hatásaival.

Az IMF-nek komoly szerep juthat a pandémia utáni gazdasági újraépítkezésben.

A koronavírus-járvány kitörése óta az IMF 50 százalékkal, 270 milliárd dollárral emelte meg hitelezési aktivitását, a lezárások ugyanis több feltörekvő gazdaság stabilitását borították meg.

IMF-vezérként azonban nem a járvány miatt élte át legnehezebb pillanatait.

Szeptemberben derült ki, hogy a Világbank versenyképességi rangsorát is közlő Doing Business kiadványára vezetőként Georgieva személyesen is komoly nyomást gyakorolt, hogy Kína jobb helyen szerepeljen. A Valutaalap vezetője tagadta a vádakat, a botrányt végül megúszta és nem bukott meg. Érdekesség, hogy az egykor Juncker mellett dolgozó Georgieva mellett a magyar kormány is kiállt.

Oszd meg!