Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Katona Bence és Kisgergely Kornél, a Hiventures vezetői és arcai. Fotók: Egyed Péter

Befektetők, figyelem! Családi vállalkozások felvásárlására is ad pénzt az állam

Az MFB Csoport szerint sok családi vállalkozásban gond az utódlás, ezért tőkeprogrammal segítik meg a befektetőket, akik átvennék ezeket a cégeket. Mint mondják, az utódlás akkora gond, hogy annak már negatív hatása van a nemzetgazdaságra is. 

Új tőkefinanszírozási programot indít az MFB Csoport annak érdekében, hogy segítse a generációváltást olyan családi vállalkozások esetében, ahol a családon belüli utódlás nem megoldott – tudtuk meg a bank közleményéből. Az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoportjához tartozó Hiventures Zrt. és az MFB Invest Zrt. által nyújtott program célja, hogy társfinanszírozást nyújtson befektetőknek, vagy befektető csoportoknak. Mint írják, a cégfelvásárláshoz kapcsolódó MFB Generációváltási Tőkeprogram lehetőséget teremt a generációváltással érintett családi vállalkozások rendezett értékesítésére, ami elengedhetetlen a cégek működőképességének megőrzéséhez.

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója. Fotó: Egyed Péter

A minimum 50 millió forintos árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások (KKV) 58%-át teszik ki a családi vállalkozások. A piaci információk szerint ezek közel 40%-át érinti a generációváltás problémája, mivel a tulajdonos-ügyvezetők átlagos életkora eléri a 65 évet. Az esetek többségében ugyanakkor nem megoldott a családon, illetve a jelenlegi tulajdonosi körön belüli cégvezetői, tulajdonosi utódlás. Az ilyen társaságok esetében az értékesítés elkerülhetetlen, azonban a jelenlegi cégvásárlási kereslet, illetve a rendelkezésre álló finanszírozás nem elégséges a kérdés megoldásához. Számos prosperáló családi cég esetében ezért veszélybe kerülhet a működőképesség fenntartása és a cégben felhalmozott értékek megőrzése. A probléma akár 12 ezer társaságot is érinthet, ezért a generációváltás nehézségeinek nemzetgazdasági hatása is jelentős – vonja le a következtetést az MFB.

A magyar cégek közül csak nagyon kevesen érik el a 10 éves kort, ez régóta fennálló trend, vagyis a rendszerváltás környékén indult családi vállalkozások, ahol az alapítók már lassan elérik vagy el is érték a nyugdíjkorhatárt, jellemzően jól működő vállalkozások, sok mindenen túl vannak, stabil piaci pozíciót építettek ki maguknak. A Forbes legnagyobb családi vállalkozás listáján szereplőkre mind elmondható: magas exportbevételük van, sokat forgatnak vissza a működésükbe, fejlesztenek és nagy a jövedelemtermelő képességük is. Ugyanakkor csak nagyon kevés jó példát ismerünk a generációváltásra. A Forbes milliárdos listáján szereplő Szabó Miklós, a Tranzit baromfifeldolgozó csoport – most már – kisebbségi tulajdonosa nem véletlenül mondta korábban:

egyik legnagyobb üzleti sikerének a generációváltást tekinti.

A céget ma már fia és lánya viszi tovább (a csoport 70%-át felvásárló francia LDC csoporttal együtt). A piacvezető baromfis cégnél, a kisvárdai Mastergoodnál is sikeresen oldották meg az utódlást a Bárány család tagjai – de ők tényleg inkább a kivétel. Az is gond, hogy a nagyra nőtt családi cégekben sokszor a menedzsment tagjait sem lehet rábírni, hogy lépjenek be tulajdonosként a cégbe, és sokszor bizony a mindent egy kézben tartó alapító is akadálya lehet a sikeres utódlásnak.

A felvásárlási ár harmadát le kell tenni 

A bank ezért a cégcsoportjába tartozó, tőkefinanszírozással foglalkozó Hiventures Zrt. és az MFB Invest Zrt. révén forrás-kiegészítő tőkeprogramot indít a cégfelvásárlások finanszírozására, a befektetői kedv fokozására. A MFB Generációváltási Tőkeprogram keretében mindkét társaság az akvizíciókhoz szükséges tőkefinanszírozással áll a felvásárlók rendelkezésére, azaz társbefektetőként vesz részt a tranzakciókban a piaci befektetők mellett.

A Hiventures 500 millió forint alatti tőkeigény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkefinanszírozási igény esetén várja a jelentkezőket.

A finanszírozási időtáv 5-7 év, a felvásárlás során elvárt 30% magánforrás bevonása is. A tervezett ügyletek értékelése során figyelembe veszik az értékesítésre kínált társaság hosszú távú jövedelemtermelő képességét és a felvásárló menedzsment szakmai felkészültségét is.

Az MFB Csoport társaságai a felvásárlási célpontok kiválasztásában nem vesznek részt, ezért olyan befektetők jelentkezését várják, akik már ismerik a felvásárlandó társaságot.

 

Borítókép: Katona Bence és Kisgergely Kornél, a Hiventures vezetői. Fotók: Egyed Péter

Oszd meg!