Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyorsmérleg a milliárdos kacsabizniszről: inkább beszálló, mint kiszálló

Szabó Miklós eladta, amit közel 30 év alatt felépített? A franciák csak piacot vettek, be is zárják majd az egész víziszárnyas-telepet? A Tranzit csoport (már rég) nem ez a kategória, a 90-es évek is elmúltak már. 

Ahogy arról beszámoltunk, a Szabó család eladta a Tranzit csoport 70%-át Franciaország legnagyobb baromfi-feldolgozójának.

Milliárdos üzlet: francia baromfifeldolgozó száll be a magyar milliárdos családi cégébe

A francia LDC cégcsoport 1968-ban indult három családi gazdaság (a Lambert, a Dodard és a Chancereul) összeállásával, később a hazai szereplők (jellemzően más családi cégek) fokozatos felvásárlásával nőtt egyre nagyobbra. A csoport elnöke, aki a Tranzit 70%-ának felvásárlását is bejelentette, Denis Lambert, az egyik alapító leszármazottja. A cégcsoport 3,6 milliárd eurós forgalmat bonyolított tavaly, több mint 18 ezer alkalmazottja van. Közös a Tranzit csoporttal a családi hagyomány, innen indult az LCD is.

Arról pár hónapja a Tranzit-alapító fia, a csoportnál ügyvezetőként dolgozó Szabó Ákos nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a legjobb kombináció, amit a cégbe beengednének, egy szakmai-pénzügyi tulajdonostárs lenne. Ez összejött, és úgy tudjuk, hogy ekkor már bőven tárgyalásban voltak a franciákkal. Az biztos, hogy a Tranzit számára ez egy szintlépés. A csoport eddig saját erőből tudott növekedni, voltak akvizíciós terveik is a régióban, de csak B-tervnek tartották fent az esetleges tőzsdei bevezetést: vagyis lett volna forrás felvásárolni versenytársakat. Az LDC-üzlet azonban teljesen más távlatokat nyit, mint amit – akár egy tőzsdei forrásbevonás után – meg tudtak volna lépni.

Idehaza nagy fába vágták a fejszéjüket, az egyik iparági nagy, a Bátortrade eszközeinek felvásárlásával – a tavalyi exit listánkon is szerepelt a tranzakció 7 milliárdos becsült értékkel. Ez egy meglehetősen nagy fúzió volt, a legnagyobb víziszárnyas-termelő (kacsa és liba) vette meg a harmadik legnagyobb magyar baromfitermelő eszközeit. A Bátortrade-hez szorosan kapcsolódó Gastor a Lidl és a Tesco beszállítója is. A tranzakció egyik fontos célja volt, hogy a Tranzit átálljon a zárt, intenzív tartásra (így könnyebben ki tudják védeni a járványokat). Európa legnagyobb víziszárnyas telephelye lett ezzel az övék. A felvásárlás amúgy egy 2015-ben elfogadott, összesen 12 milliárdos fejlesztési terv része volt.

Mindezek után adódik a kérdés: akkor mégis miért adták el a céget? Bár a többséget valóban megvették a franciák, ez az üzlet inkább hasonlít a Szentkirályi-üzlethez, amikor az alapító Balogh Levente összeállt a térségben jelentős pozíciókkal rendelkező olasz Pasquale-család ásványvíz-holdingjával (az új közös cégben Balogh kisebbségi tulajdonosként bent maradt). Itt is valami hasonlóról van szó: az LDC-deal a Szabó családnak nem a kiszálló, hanem inkább a beszállókártya egy felsőbb kategóriába, ahova csak nagyon nehezen juthattak volna el önmaguk (ha egyáltalán eljutottak volna). Szabó Miklósék megtartottak  30%-ot, egy ekkora üzletnél ez arra utal, bent maradnak még a cégben jó ideig. A korábbi nyilatkozataik és az elmúlt években elindított ügyletek sem azt mutatják, hogy kiszállnának.

Hírünk megjelenése után az első olvasói kommentek arról szóltak: “a franciák csak piacot vettek, bezárják majd az egész üzemet”. Egyrészt, ez azért drága mulatság lenne még az LDC-nek is: a Forbes becslése szerint 35-40 milliárd forintos vételről lehet szó. Másrészt: a Tranzit a kontinens legnagyobb telephelye a maga piacán: nem lehet csak úgy bezárni, és majd külföldről idehozni a húst. Ez már nem a 90-es évek, tudatos építkezéssel a Tranzit épp oda jutott el, hogy Franciaország legnagyobb baromfi-tenyésztője fontos hídfőállást lát benne a nemzetközi terjeszkedésben. A német piacot is innen akarják elérni, például.

Az LDC aktív befektető, nem az első családi vállalkozás, amibe bevásárolja magát – Lengyelországban is volt egy hasonló tranzakciója nemrég, nagy fejlesztéseket indítottak ott is. A csoport összesen 180 millió eurós beruházást tervez a jövőben.

Közben a konszolidáció folyik az európai piacon – a nagyobbak megveszik a kisebbeket (nem véletlenül vásárol lendületesen az LDC sem). A magyar piacról építkező Tranzit mára jelentős exportbevételt tudhat magáénak, európai szinten is jelentős szereplő. A piaci realitás egyelőre inkább az, hogy tőkeerős nyugat-európai vállalkozások vásárolnak a régióban, és nem fordítva. Ugyanakkor a Szabó család továbbra is meghatározó szereplője marad az ágazatnak, viheti tovább, amit elkezdett, és amit megálmodott.

A Forbes Legnagyobb magyar családi vállalkozások listájáról egy meghatározó szereplő jövőre biztosan kiesik, hiszen a Tranzitot már nem fogjuk tudni idesorolni, mert 50% alá esett tulajdonrészük – ez szerepel a mérleg másik oldalán.


Borítókép: Szabó Miklós nagyvállalkozó és lánya, a szintén a Tranzit csoportnál dolgozó Szabó Dóra a Forbes 2017-es családi gálájára érkeznek. Fotó: Fekete Csaba.

Oszd meg!