Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Charles Michael, az Európa Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, videokonferencia keretében vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján, 2021 februárjában. Fotó: EU/Press

Bármilyen járvány jön, 100 napon belül kész kell lennie a vakcinának?

A G7 csoport virtuális ülésén elindult az egyeztetés, hogyan előzze meg a világ a hasonló járványokat. London szerint ha most hozzávetőleg 300 nap alatt elkészült a vakcina, akkor együttes erővel a 100 nap sem elképzelhetetlen, ha újabb járvány törne ki. 

A koronavírus-járvány elleni válaszlépések összehangolását célzó együttműködés erősítéséről állapodtak meg pénteki virtuális értekezletükön a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői, írja az MTI összefoglalója.

A záróközlemény szerint, amelyet a hetek soros elnöki tisztségét betöltő brit kormány ismertetett Londonban, a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program, illetve a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési program finanszírozására több mint 4 milliárd dolláros új kötelezettségvállalásról született döntés az értekezleten.
A két programot a G7-csoport így most már 7,5 milliárd dollárral támogatja.

A brit kormány már korábban felhívta a figyelmet, globális fegyvernyugvásra lenne szükség, hiába oltják be polgáraikat a gazdagabb országok, ha a konfliktus zónákban tovább tombol a járvány és újabb vírusvariánsok szabadulnak el. 

Charles Michael, az Európa Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, videokonferencia keretében vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján, 2021 februárjában. Fotó: EU/Press

Charles Michael, az Európa Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, videokonferencia keretében vesz részt a G7-ek csúcstalálkozóján, 2021 februárjában. Fotó: EU/Press

Alakul a globális járványelleni védelem intézményi háttere

A legfejlettebb országok egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány tanulsága az, hogy a világnak erőteljesebb védelemre van szüksége a jövőbeni globális egészségbiztonsági kockázatok ellen.
Ennek érdekében döntés született arról, hogy a G7-országok együttműködnek az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta G20-csoporttal és másokkal, azzal a céllal, hogy globális egészségügyi és egészségbiztonsági struktúra jöjjön létre a járványügyi felkészültség biztosítására.

A hét ország vezetői megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják egy globális egészségügyi szerződés létrehozásának lehetőségét és potenciális előnyeit.

A záróközlemény leszögezi azt is, hogy a G7-országok példátlan mértékű ösztönző intézkedésekkel támogatták gazdaságaikat: az elmúlt egy évben együttesen több mint hatezer milliárd dollárt fordítottak gazdaságélénkítésre.

London: 100 nap alatt legyen vakcina

Boris Johnson az értekezlet előtti nyilatkozatában azt kérte a G7-csoport többi országától – az Egyesült Államoktól, Japántól, Kanadától, Németországtól, Olaszországtól és Franciaországtól -, hogy támogassák azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy akár száz nap alatt új oltóanyagokat lehessen kidolgozni a jövőben felbukkanó fertőző betegségek ellen.

A brit miniszterelnök szerint hatalmas és példátlan globális vívmány, hogy a koronavírus-járvány kórokozója ellen

hozzávetőleg 300 nap alatt sikerült vakcinát kifejleszteni.

Johnson szerint azonban ha sikerül az újonnan megjelenő betegségek elleni oltások kifejlesztésének időtartamát még tovább, akár kétharmadával csökkenteni, lehetségessé válhat annak megelőzése, hogy a jövőbeni járványok a mostanihoz hasonló katasztrofális egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményekkel járjanak.

A brit miniszterelnök megerősítette pénteken azt is, hogy

Nagy-Britannia kész a saját igényeit meghaladó mennyiségű koronavírus-vakcinát a COVAX beszerzési program rendelkezésére bocsátani.

A brit kormány 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából. Matt Hancock egészségügyi miniszter minapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “ez nyilvánvalóan több, mint amennyire a brit lakosságnak szüksége van”, és a brit kormány kész a hazai szükségleteket meghaladó vakcinakészleteket megosztani más országokkal.

Oszd meg!