Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Barcelona Nou Camp PXhere

Dubajból ajánlottak 1,5 milliárd eurós mentőövet az FC Barcelonának

Katalán források szerint egy dubaji cég 1,5 milliárd euróért átvállalná a komoly adóssággal küzdő FB Barcelona tartozását és 2 évig törlesztési moratóriumot is adna a klubnak. 

A katalán Tv8 nyomán a szintén katalán Sport arról ír, hogy egy meg nem nevezett dubaji érdekcsoport 1,5 milliárd eurós tőkeinjekcióért cserébe átvállalná az FC Barcelona tetemes, jelenleg 1,35 milliárd euróra rúgó adósságát. Ráadásul mindezt igen kedvező kondíciók mellett:

a Barcelonának 2 évig nem kellene törlesztenie, utána is csak alacsony kamat mellett.

A moratórium a hírek szerint akár 12 évig is kihúzható. Katalán források szerint a Barca megkapta az ajánlatot, egyelőre tanulmányozzák azt. 

A Barcának jó, de miért jó a dubajiaknak?

Arról nincs információ egyelőre, hogy milyen konstrukcióban valósulhatna meg egy ilyen mentőakció. Az FC Barcelona ugyanis a pártolótagok tulajdonában van és a klub tradíciói miatt elképzelhetetlen, hogy tulajdont adjanak cserébe egy ilyen tőkeinjekcióért.

Mivel az adósság egy része (több mint 200 millió euró) kötvény, így az elképzelhető, hogy a dubajiak átvennék az intézményi befektetők papírjait, és amíg a klub nehéz helyzetben van, addig kötvénytulajdonosként akár nagyobb beleszólásuk lehetne a klub ügyeibe is. A fennálló tartozás szerkezetéről csak azt tudni, amit a klub elnöke, Joan Laporta augusztusban elárult róla:

  • 620 millió hitel (ennek harmada a kötvényadósság),
  • 389 millióval lógnak a játékosoknak,
  • 56 milliós tartozás az Espai Barca projekt miatt (ez a stadion tervezett, de el nem kezdett felújítására ment),
  • 40 milliós kintlevőség a pártoló tagok felé,
  • 40 millió eurónyi, perekhez kapcsolódó hitel,
  • 80 milliós áthidaló hitel, amit már Laporta vett fel,
  • további 79 millió eurós mínuszt jelent, hogy a még Bartomeu vezette elnökség előrehozatta a tévés jogdíjak kifizetését, így ezen a soron nem lesz bevétele a klubnak.

Az FC Barcelona 2020/2021-es idényének mérlege még nem elérhető, de Joan Laporta annyit elmondott, hogy 481 milliós veszteséggel zárták az előző szezont. 

Ha a dubaji szándék valóban komoly, akkor sokkal valószínűbb, hogy az üzlet nem annyira a számszerűsíthető profit miatt lenne számukra érdekes, sokkal inkább azért, mert egy patinás klub megmentőiként fényezhetnék magukat. Egy ilyen tőkeinjekcióért cserébe, ha tulajdonrészt nem is, de bizonyos garanciákat és kontrollt kapnának a dubajiak, vagyis

hosszú távra lenne befolyásuk az egyik legnépszerűbb európai fociklub felett, ami nagyon erős globális márka is egyben.

Katar vs. Dubaj

Az üzlet már csak azért is pikáns lenne, mert a Barcelonának eddig katari üzleti körökkel volt szoros kapcsolata (a Qatar Foundation több évig volt a csapat mezszponzora, például).

A katariak komoly befolyást szereztek az elmúlt 10 évben az európai labdarúgásban,

talán maguk sem gondoltál volna, hogy idáig jutnak 2021-re.

A Paris Saint-Germain (PSG) labdarúgó csapatát a Qatar Sports Investments 2011-ben vásárolta meg, a katari állami cég első embere az a Nasser Al-Khelaifi, aki nemcsak a párizsi klub vezére, hanem tagja az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának is. A Szuperliga-botrányban Al-Khelaifi végig kitartott a sportág csúcseseményének számító Bajnokok Ligája (BL) kupasorozatot szervező UEFA mellett, a lázadó klubok leveréséből ő jött ki a legjobban, a Juventus-tulajdonos Andrea Agnelli helyett immár ő az Európai Klubszövetség elnöke is.

A katari pénzből felpumpált PSG ugyanakkor többször is keresztbe tett a Barcelonának az elmúlt időszakban, a tulajdonos nyújtotta hitelből a brazil Neymar kivásárolta saját magát barcelonai szerződéséből és így került 222 millió euróért Párizsba. A Barcelona anyagi helyzete most nyárra roppant meg annyira, hogy el kellett engedni a csapat sajátnevelésű szupersztárját, a 21 éve a klub kötelékébe tartozó Lionel Messit.

A távozásra kényszerülő argentin zseninek ki más ajánlott volna azonnal szerződést, mint a PSG. Az Egyesült Arab Emírségek érdekelt már az európai csúcsfociban, az abu-dzabi illetőségű Manszúr sejk 2008-ban vásárolta be magát a Manchester City-be. A csapat jelenlegi edzője az a Pep Guardiola, aki legnagyobb sikereit Lionel Messivel érte el még Barcelonában.

Oszd meg!