Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Barcelona inkább a bevándorlókat választaná a turisták helyett

Évente harmincmilliárd eurót hoznak, mégis egyre inkább a helyiek bögyében vannak a turisták.

Tavaly 150 ezren követelték, hogy a spanyol kormány fogadjon be több menekültet, nem sokkal ezután elkezdtek megjelenni a város falain a “Tourists go home, refugees welcome!” feliratok  – írja a Guardian.

Európa nagyvárosaiban egyre erősebb a spanyol média által csak turizmofóbiának keresztelt jelenség – elég csak a pesti bulinegyedig nézni, ha visszaigazolás szeretnénk kapni erről. De tényleg inkább választaná Barcelona a nincstelen menekülteket a dagadó bukszájú turisták helyett? A rövid válasz az, hogy igen.

A cikk szerint a város a kilencvenes évek elején évente kétmilliónál is kevesebb látogatót vonzott – idén ez a szám harminckétmillió volt, Barcelona lakosságának hússszorosa. Azok, akik a város látványosságainak közelében laknak, nem tudnak közlekedni, mert nem férnek fel a buszokra, ráadásul az ingatlanárakat is az egekig verte, hogy jó pénzért lehet kiadni a szobákat a látogatóknak.

De mégis miért a bevándorlók?

A Guardian szerint Barcelona nagyban hasonlít Londonhoz, a tősgyökeres barcelonaiak száma viszonylag alacsony, a dolgozó réteg már a korábban itt letelepedett bevándorlókból áll, akik más európai országokon túl Dél-Amerika, Észak-Afrika, azon belül is Marokkó, illetve a Közel-Kelet országaiból érkeztek. A csavar viszont az, hogy az ő gyerekeik már a szüleik származási országa helyett barcelonaiként azonosítják magukat. Míg a turisták csak “használják” a várost, a beérkező, boldogulni próbáló menekültek és bevándorlók a kulturális különbségek ellenére is hozzájárulnak a barcelonai identitás megőrzéséhez – írják.

Oszd meg!