Fotó: Daniel Ek, a Spotify CEO-ja. Forrás: Wikimedia Commons
rövid hír

Kezdjük el ízlelgetni: Spotify Camp Nou lesz a Barca-szentély új neve

Zsiborás Gergő
2022. február 09. 2 perc olvasás

A katalán sajtó egybehangzóan állítja: a streamingszolgáltató 3 évre, 280 millió eurós szerződést írt alá az FC Barcelonával. A katalán futball templomát története során először átnevezik, a nehéz anyagi helyzetbe került klub ugyanis eladta a névhasználati jogokat. 

A RAC1 katalán rádió alapján a hírt korábban megszellőztető Sport napilap és a Mundo Deportivo is arról ír több katalán forrás mellett, hogy megszületett a megállapodás a Spotify és az FC Barcelona között, a streamingszolgáltató egy egész csomagot vett a patinás katalán futballklubtól, amely katasztrofális gazdasági helyzetbe kormányozta magát 10 év alatt, miközben korábban uralta a kontinens futballját. 

Mit vesz a Spotify? 

Az igencsak tekintélyes összegért ezt kapja a következő szezontól a svéd cég: 

  • A Spotify logója lesz a csapat mezének elején, a kiemelt helyen, a japán Rakuten helyét veszik át
  • A Spotify lesz a női csapat mezszponzora is 
  • Az edzőmez hátulján a Beko logóját váltják majd le 
  • Stadion névhasználati joga: Camp Nou Spotify vagy Spotify Camp Nou megnevezéssel 
  • Három szezonra állapodtak meg, de a megállapodás meghosszabbítható

A különböző források eltérnek abban, hogy hogyan áll össze a szerződés. A Sport szerint éves szinten 75 millió biztos befolyik a Barca kasszájába, azért ennyi, mert amíg a stadion átépítési munkálatai tartanak, addig a névhasználatért csak 5 milliót fizet az új főszponzor, ha az aréna elkészül, ez az összeg 20-25 millióra emelkedhet. A RAC1 szerint éves szinten 90 millió fog befolyni a kasszába. Abban egyetértenek a külnböző lapok, hogy szezononként 60 millió euró lesz az első csapat mezének szponzorációja. 

A Spotify-alapító Daniel Ek (borítóképünkön) a múlt héten maga is részt vett Barcelonában a tárgyalásokon. Ek nagy futballrajongó, a Szuperliga-botrány után bejelentkezett gyermekkora kedvenc klubjáért, a londoni Arsenalért is.

Daniel Ek vagyonát a Forbes 3 milliárd dollárra teszi.