Üzlet

Bár enyhébb volt az idő, többet fűtöttünk januárban, de kevesebbet orosz gázzal

Forbes
2022. március 08. 3 perc olvasás

Idén januárban a hazai földgázfogyasztás négy százalékkal volt magasabb a tavaly januárinál. A felhasználás annak ellenére nőtt, hogy a napi átlaghőmérséklet egy Celsius fok volt, azaz magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél.  A csúcsnapi felhasználás 2018 óta nem volt ilyen magas.

Decemberhez képest 2022 első hónapjában radikálisan csökkent az orosz behozatal, mivel az orosz fél minimalizálta az európai irányú szállításait. Az Északi Áramlaton keresztül hat százalékkal, a Jamal vezetéken 71 százalékkal, a Török Áramlaton 21 százalékkal, Ukrajnán keresztül pedig 54 százalékkal csökkent átszállított mennyiség – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal januári földgázpiaci jelentésében..

Az orosz források csökkenését a megemelkedő LNG-szállítmányok teljes mértékben ellensúlyozták.

Az elmúlt hónapokban fizetett magas felárak hatására januárban két és félszer annyi cseppfolyósított földgáz érkezett az európai piacokra, mint egy évvel korábban. Így a decemberi extrém kilengések után valamelyest normalizálódtak a gázárak az európai piacokon: a spot árak megawattóránként 74-99 eurós tartományban ingadoztak.

Drágulás a háború miatt

Az élesedő orosz–ukrán konfliktus érzékenyebbé tette a gázpiacot. A kereskedők már nem számítanak arra, hogy a következő télnek jobb ellátási helyzetben indulna neki Európa, mint az ideinek, így a hónap során tíz euróval, 54,5 euróig emelkedett a 2023-as gáztermék megawattóránkénti ára.

A hónapban az emelkedő régiós keresletre reagálva a magyar gázkivitel több mint háromszorosára nőtt decemberhez képest.

Exportáltunk Szerbia és Románia irányába. Emellett az ukrán export jelentős felfutását az is segítette, hogy a határponton elérhetővé váltak a nemmegszakítható kapacitástermékek is. Az import is megemelkedett. Újra telítetté vált a HAG vezeték, és Szerbia irányából is több orosz forrás érkezett az országba, valamint Horvátország irányából LNG-források is érkeztek.

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A belföldi nettó földgáztermelés az előző hónaphoz képest 5,6 százakékal nőtt, volumene 1,1 terawattórát tett ki.

A hazai földgázfogyasztás 2022 első hónapjában négy százalékkal volt magasabb, mint 2021 januárjábanm, annak ellenére, hogy a napi átlaghőmérséklet egy Celsius fok volt, magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél.

A csúcsnapi felhasználás 665 gigawattórát tett ki, ez 2018 óta a legnagyobb érték.


A tárolói készletek felhasználása is némileg magasabb volt az előző évekre jellemzőnél. A tárolók 22,73 terawattóra készlettel zárták a hónapot, ami 34 százalékos töltöttségi szintet jelentett, ez megegyezett a 2019. januári értékkel.