Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Erste bankfiók Budapest /Erste

Nagy tranzakció készül: az Erste viheti a Commerzbankot

Napokon belül két nagyobb ügylet is megvalósul a hazai bankszektorban: a Telex információ szerint a Commerzbankért vívott versenyfutást már megnyerte az Erste Bank, a Budapest Bank pedig az MKB-ba fog beolvadni.

A német Commerzbank itteni érdekeltségéért többen is bejelentkeztek, de végül csak négy szándék maradt komoly, vagy legalábbis valamennyire komoly – írja a Telex.hu.

Az Erste és a Raiffeisen tette a legkomolyabb ajánlatot, az OTP kevés szinergiát látott, de azért adott be egy ajánlatot, hátha olcsón hozzájut a bankhoz, és végül a Gránit Bank is elindult, de ő tényleg keveset ajánlott.

Itthon kicsi, értékes vállalati ügyfélkörrel

A Commerzbank globálisan óriási bank, 50 ezer alkalmazottal, a Deutsche Bank mögött a második helyen Németországban, nálunk azonban jó német ügyfelekkel rendelkező, kicsi vállalati bankként ismert – így főleg azoknak a konkurenseknek érdekes, akik a vállalati bankolásban szeretnének erősíteni.

A Telex forrásai szerint végül az Erste lesz a befutó, de a lap értesüléseit az érintett bankok nem kommentálták.

Tisztul a kép a Bankholding körül

A másik finisben látszó tranzakció a formálódó Bankholding háza táján történik. Itt ugyanis bőven vannak még nyitott kérdések, például az, hogy milyen sorrendben olvadnak egymásba a tagbankok: a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank.

A Telex most azt írja – és korábban így értesült az Mfor.hu is –, hogy első lépcsőben a Budapest Bank és az MKB Bank integrálódhat, a lépést még egy idei közgyűlés tárgyalhatja.

A Budapest Bank korábban az amerikai GE-csoport kezében volt, a kkv-k kiszolgálásában volt a legerősebb, majd a magyar állam meglepően drágán (700 millió dollárért) megvásárolta, és bár azt ígérte, hogy újra értékesíti, erre piaci körülmények között nem került sor. A Bankholding koncepcióban szántak neki szerepet az MKB és a Takarékbank mellett, ahol az utóbbi időben több nagypályás profit leigazolva zajlik a háttérmunka, és nagy tanácsadó cégek, a McKinsey, a BCG, a Deloitte, a Rothschild és a DLA Piper is segíti a projektet.

Nyitókép: Erste fiók Budapesten / Erste Bank

Oszd meg!