Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mick Haupt / Unsplash

Bajban a használtautó-kereskedők, többségük csak 3-4 hónapot tudna túlélni

A használtautó-kereskedők nagy része legalább 75 százalékos bevételkieséssel számol a koronavírus-járvány miatt életbe lépett veszélyhelyzet miatt. A telephelyek csaknem 10 százalékát legkésőbb március 27-ével bezárták, további 40 százalékuk jelenleg csak előre bejelentkező érdeklődők számára nyit ki.

Mintegy 200 használtautó-kereskedőt kérdezett meg a Jóautók.hu arról, hogyan hat működésükre a koronavírus-járvány és hogy látják a következő hónapok alakulását. A 2017 májusában indult Jóautók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja a vásárlókkal, hogy elkerüljék a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat. (A felmérésben olyan kereskedőket kérdeztek meg a járvánnyal kapcsolatos tapasztalataikról, akiket az oldal előzőleg már megbízhatónak minősített.)

Az elemzés adatai szerint a kereskedésekbe látogatók száma az elmúlt hetekben drasztikusan csökkent, a válaszadók 85 százaléka szerint legalább 90 százalékkal esett vissza. Ennek hatására a kereskedők 63 százaléka több mint 75 százalékos árbevétel-kiesést vár az érintett időszakra, további 21 százalék becsül 50 és 75 százalék közötti visszaesést.

Ebben a helyzetben a kereskedések 64 százaléka csökkentett létszámmal üzemel, 40 százalék szabadságra küldte dolgozóit, miközben 24 százalék leépítésre is kényszerült már.

A mostani helyzetet a kereskedések 60 százaléka csupán legfeljebb 3-4 hónapig fogja tudni kezelni a jelenlegi eszközeivel, több mint féléves túlélésre csupán 14 százalékuk van felkészülve a válaszok alapján.

Azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapok hogyan alakulnak majd, a kereskedők várakozásai igen borúsak: csupán 11 százalékuk számít arra, hogy a használtautó-piacon 3 hónapon belül visszaállhat a korábbi rend, 61 százalék szerint minderre csupán 6 hónapnál hosszabb idő múlva kerül majd sor. Az egyelőre beláthatatlan helyzetben a kereskedők 86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jelenleg nem tölti a készleteit újabb autók vásárlásával.

A nyitva tartó kereskedések számos óvintézkedést alkalmaznak vásárlóik és munkatársaik védelme érdekében: 73 százalékuk legalább 2 méter távolságot ír elő, 52 százalékuk kézfertőtlenítőt rendszeresített, az autókat és a telephely gyakran látogatott pontjait azonban csak 29 százalékuk szokta rendszeresen fertőtleníteni.

A Jóautók.hu felmérését a használtautó-kereskedéssel foglalkozó partner márkakereskedéseknek is megküldte. Mivel ez a kör többek között újautó-eladásokkal és szerviztevékenységgel is foglalkozik, náluk szinte mindenhol folyamatos a nyitva tartás, igaz, ott is csökkentett létszámmal. További eltérés, hogy a több lábon állás miatt a márkakereskedések 1-2 hónappal hosszabb túlélési idővel számolnak, miközben a válság lefutásával kapcsolatban is optimistábbak: többségük szerint hat hónapon belül visszaállhat az autópiac korábbi rendje.

Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója szerint a használtautó-kereskedésektől beérkező válaszok egyértelműen azt mutatják, hogy a veszélyhelyzet miatt bevezetett gazdasági korlátozások egyik nagy vesztese az autópiac. Ha a jelenlegi korlátozások még hónapokig fennmaradnak, komolyan átrendeződhet a megbízható, minősített autókereskedők köre.

Borítókép: Mick Haupt / Unsplash

Fontosabb, hogy stílusod legyen, mint hogy trófeáid