Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A személyi kölcsönök és lakáshitelek magas szinten, a babaváró hitelek közel mélyponton zárták a nyarat

A személyi kölcsönök változatlanul magas szinten pörögnek, a babaváró hitel folyósítása viszont történetének második legmélyebb pontjáig zuhant augusztusban – derült ki a Bank360.hu a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

Az MNB közlése alapján a júniusi-júliusi lakáshitelezési rekordokat kisebb leszálló ág követte a nyár utolsó hónapjában, jóllehet 117,8 milliárd forintnyi kihelyezéssel még mindig magas tartományban mozgunk. Júliusban 132,5 milliárd, júniusban pedig rekordértékű, 136,7 milliárd forintos volumenről beszélhettünk – ettől elmaradt az augusztusi összeg,  de ez így is minden idők negyedik legnagyobb összegű folyósítását jelenti.

Az októberben rajtoló jegybanki Zöld Otthon Program csak még tovább erősíthet ennek dinamikáján, nem beszélve az augusztusi, éves szintű 65,8 százalékos növekedésről, melyből kiindulva várhatóan fokozatosan csökken majd a kihelyezett hitelek összege.

Ami a személyi kölcsönöket és a babaváró hiteleket illeti

A lakáshitelekhez képest a személyi hitelek volumene éves szinten még nagyobb mértékben, 80,5 százalékban nőtt tavaly a válság és a THM-plafon miatt bezuhant éves kihelyezésekhez képest.

Nyár végén mégis stagnáló trendet tapasztalhattunk: augusztusban 45 milliárd, júliusban pedig szinte ugyanannyit, 45,3 milliárd forint személyi kölcsönt folyósítottak a bankok.

Ehhez képest babaváró hitelből a júliusi 48,8 milliárd forinthoz képest csak 43 milliárd forintot. A januári mélypont után ez a program kétéves történetének második legalacsonyabb összege, igaz, tavaly augusztusban sem beszélhettünk sokkal magasabb volumenről, az akkori 45,8 milliárd forinthoz képest éves szinten csupán 6,2 százalékos esésről van szó.

Borítókép: devenath / Pixabay

Oszd meg!