Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Raphael Nogueira

Kiben bízzanak a befektetők? Ázsia helyett Dél-Amerika lehet a sztár?

Elkezdtek kilábalni Latin-Amerika országai a recesszióból, ha az előrejelzések pontosnak bizonyulnak, a térség jövőre nagyobb növekedési potenciállal bírhat, mint az ázsiai-csendes-óceáni-térség.

Várhatóan tovább nő 2019-ben és 2020-ban a latin-amerikai GDP, a növekedés motorja Mexikó, Brazília, Kolumbia és Argentína lehetnek, írja a Forbes.com. Mivel a Fed 2019-ben már nem változtat a jelenlegi kamatlábakon, a Barclays Capital befektetési ház szerint a térség megfelelő célpont lehet a befektetők számára, de más befektetési bankok is derűlátóak Latin-Amerika kapcsán.

A Barclays a BRIC országcsoport rövidítéséből a B, vagyis Brazília növekedését 2,6 százalékra becsüli jövőre a mostani 2,2 százalék után – a feltörekvő gazdasági nagyhatalmakat jelölő mozaikszó másik három tagja – javarészt – mind Ázsiában található (Oroszország, India, Kína). A Brazíliára adott optimista előrejelzés mutatja, hogyan változik a befektetők megítélése. Ázsia és Dél-Amerika nagy népességű, főleg feltörekvő országokból áll, de van egy-egy szuperhatalom – Kína és Brazília -, ami a világpolitika szintjén is egyre jelentősebb szereplő lett. Az elmúlt évek azonban inkább szóltak Ázsiáról és Kínáról, mint a folyamatos korrupciós botrányokat nyögő Brazíliáról. Sőt, Dél-Amerika leginkább mostanság Venezuela miatt került a hírekbe: a világ egyik legnagyobb kőolajkincsével gazdálkodó ország a kommunista vezetésnek hála mára gyakorlatilag összeomlott. Ezek mellett kevés szó esik arról, hogy a dél-amerikai gazdasáok kilátásai egyre jobbak.

Kolumbia növekedése várhatóan 4 százalékra ugrik a mostani 3,5-ről. Argentína is maga mögött hagyhatja a jelenlegi recessziót, amennyiben összejön a most jósolt 2,2 százalékos növekedés, Mexikó pedig beléphet a 2 százalékosok klubjába 2020-tól. A befektetési ház Venezuelával kapcsolatban is optimista, az országnak 6 százalékos növekedést számolnak. Azaz összességében várhatóan szépen muzsikál majd az egész kontinens 2020-tól.

Míg 2019-re 2 százalékos növekedést jósoltak a szakértők, addig 2020-ra ez a becslések szerint akár 2,6 százalék is lehet: ez a 0,6 százalékos ugrás pedig nagyobb, mint amilyen kilátásokra az ázsiai-csendes-óceáni térség számíthat, ami valószínűleg marad 5,3 százalékos növekedés körül.

Latin-Amerikának természetesen van honnan feljönnie: legnagyobb gazdaságai vagy válságból, vagy recesszióból lábalnak ki éppen. Az egyetlen ország, ami stabilan tartotta magát az elmúlt időszakban, Mexikó volt, köszönhetően az északi szomszédjával való kereskedelemnek.

Borítókép: Raphael Nogueira / Unsplash

Megvan a világ legjobb üzletembere: a férfi, aki tömegeknek mutatott kiutat a favelákból

Oszd meg!