Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvan a világ legjobb üzletembere: a férfi, aki tömegeknek mutatott kiutat a favelákból

A brazil Rubens Menin 21 évesen kezdett vállalkozni, családi cége negyven évvel később Latin-Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztője, tömegeknek szánt olcsó lakások építője. Teljesítményét 46 országos győztes közül értékelte világszinten a legkiemelkedőbbnek az idei zsűri, szombaton este ő vehette át az EY World Entrepreneur of the Year 2018-as díjat Monte Carlo egyik leggyönyörűbb gálatermében. Magyarországot Váradi József, WizzAir-alapító képviselte Monacóban.

 

“Ezen a versenyen mindenki nyertes, ez az üzletemberek Olimpiája.”

Nagyon sokan, sokszor elmondták ezeket a mondatokat az elmúlt 72 órában Monte Carlóban, ahol néhány napra összegyűltek 46 ország kiemelkedő vállalkozói, azok az üzletemberek, akik 2017-ben saját országukban már átvehették az EY Év Üzletembere díját. Azért jöttek, hogy a zsűri tagjai – valamennyien korábbi évek díjnyertesei – végül egyvalakit hirdessenek ki globális győztesnek.

A zsűrinek nyilvánvalóan soha nincs könnyű dolga, Monaco fantasztikus szállodáinak és pazar éttermeinek díszletei között fantasztikus üzleti sztorikat, világszinten értékelhető sikereket és karizmatikus vállalkozókat ismernek meg, majd végül hat szempont alapján hoznak döntést:

  • vállalkozói szellem
  • stratégiai gondolkodás
  • nemzetközi súly
  • értékteremtés
  • innováció
  • vezetői kvalitások, vezetői integritás.
Rubens Menin, Latin-Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztője a monacói eredményhirdetés után (Fotó: EY)

Rubens Menin, Latin-Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztője az eredményhirdetés után (Fotó: EY)

Ebben az évben Rubens Menin, az MRV Engenharia ingatlanfejlesztő alapítója bizonyult ezen kritériumok alapján a legerősebbnek a mezőnyben, ahol

egyebek mellett olyan nagyágyúk szerepeltek, mint a Taxify-t megalapító észt Villig-testvérek, a Rimac Automobili fiatal feltalálója, Mate Rimac Horvátországból, a rákos betegek életminőségét javító amerikai Tesaro, a Kaszek ventures, Latin-Amerika legnagyobb kockázati tőkebefektetője vagy például a WizzAirt alapító Váradi József.

Taxify: a milliárd dolláros startup 24 éves alapítója Budapestre jön egy kötetlen beszélgetésre

Lehetne még hosszan sorolni az országos nyerteseket, valójában tényleg mindenki megérdemelte volna a globális díjat is, de ebben az évben végül a brazil asztalnál ülők üdvrivalgásával zárult a gálavacsora.

Egyenlőbb és igazságosabb társadalomért

A díjátadó ceremónia délután 5-kor kezdődött abban a Salle des Etoiles-ban, amely Monte Carlo-i viszonylatokban is különleges adottságokkal bír. Közvetlenül a vízparton fekszik, leereszthető ablakaiból pompás kilátás nyílik a városra, várra, a monacói öbölre, és az ott pihenő óriási jachtokra.

Váradi-Bóta Kinga és Váradi József a díjátadó gálán (fotó: EY)

Váradi-Bóta Kinga és Váradi József a díjátadó gálán Monte Carlóban. A WizzAir alapítója képviselte Magyarországot (Fotó: EY)

A többórás gálán minden országnyertes felvonult a színpadra, mindenki megkapta a díjat jelképező szobrot, és mindenkinek a teljesítményét méltatták. Váradiról – aki a magyar Forbes első címlapsztorija volt 2013-ban – és a WizzAirről azt emelték ki, hogy a cégalapítást követő évben majdnem csődbe ment, majd nemhogy stabilizálta, hanem egy egészen más szintre hozta fel a társaságot.

A globális győztest este tízkor nevezték meg, és mint a zsűri elnöke, Jim Nixon (Nixon Energy Investments) elmondta,

legjobban azt értékelték Rubens Menin munkájában, hogy olcsó, mindenki számára elérhető lakások tömeges fejlesztésével egy egyenlőbb és igazságosabb társadalomért küzd.

Mark Weinberger, az EY globális elnöke és CEO-ja azt emelte ki, hogy Menin cége a brazil gazdaság válságai ellenére is talpon maradt, az ország és egész Latin-Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé vált. Bryan Pearce, az Év Üzletembere program globális főnöke a családi cég fontosságáról beszélt, Menin fia, unokaöccse és lánya ugyanis fontos pozíciókat visznek már a vállalkozásban.

A Salle des Etoiles terme a gálavacsora kezdetén

A Salle des Etoiles terme a gálavacsora kezdetén (Fotó: EY)

Az EY World Entrepreneur of the Year díjat 2001 óta adják át, a díj történetében ez az első dél-amerikai győzelem. Az utóbbi öt évben Kanada, Ausztrália, Franciaország, India és az egyesült Államok nyertek.

Lakások tíz nap alatt

Menin 1979-ben, 21 évesen kezdett vállalkozni, amikor a lakhatást tömegek próbálták meg saját kezűleg épített viskókkal megoldani. A társaság villámgyorsan és nagyon olcsón tud építkezni, egy Menin által kifejlesztett speciális technológia révén. A módszer a betonfalak felhúzását teszi igazán hatékonnyá:

Menin a harmadára tudta csökkenteni a munkások átlagos létszámát, és elérte, hogy egy négyemeletes, 16 lakásos házat tíz nap alatt megépítsenek.

Az üzleti modell része, hogy nem Brazília legnagyobb városaira koncentrál, inkább odamegy, ahol olcsóbb a föld, és kisebb a konkurencia. 2015-ben a közepes városok adták az MRV piacának 70 százalékát. Minden 200 brazilból 1 olyan lakásban él, amit az MRV épített.

Az MRV árbevétele 2017-ben 1,44 milliárd dollár volt, nyeresége 197 millió dollár. A cég 24 ezer embert foglalkoztat, 150 városban van jelen, és csak tavaly 320 ezer lakást épített. Az elmúlt tíz évben 3 millió otthont épített. Pillanatnyilag 214 építkezésük van folyamatban, egy-egy projektben átlagosan 398 lakás készül el.

Menin 2014-ben került fel utoljára a Forbes globális gazdaglistájára, akkor 1,2 milliárd dolláros vagyonnal – Brazília 50 leggazdagabbja között tartják számon azóta is (vagyona a legfrissebb becslés szerint nem érte el az 1 milliárd dollárt, így a nemzetközi Forbes-listáról lemaradt).

Hogy milyen volt a díjátadó, hogy hogy zajlik egy többnapos topvállalkozói világtalálkozó Monacóban, és hogy élte meg az eseményeket Váradi József, Magyarország nyertes üzletembere, arról a júliusi Forbesban írunk majd részletesen.

Oszd meg!