Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Y-generáció nagy része nem akarja, hogy az állam döntsön a nyugdíjkorhatárról

A 24-38 évesek majdnem kétharmada nem bízná magát az az általános nyugdíjkorhatárra, hanem maga döntené el, mikor menne nyugdíjba. Az Y-generáció tagjainak a harmincas éveik közepén kezd igazán érdekes lenni a nyugdíj-előtakarékosság.

Általánosságban azonban 35 éves kortól kezdünk igazán gondolni a nyugdíj-előtakarékosságra – derül ki az NN Biztosító reprezentatív felméréséből. A kutatásból az is látszik, hogy a legtöbb kérdésben hasonlóan gondolkodnak a nyugdíjtervezésről az X és az Y-generáció tagjai, vagyis a most 39-55, illetve 24-38 évesek. A két korosztály között a felmérés szerint a függetlenség igényében tapasztalható a legnagyobb eltérés: a fiatalabbak nagyobb önállóságot szeretnének.

Míg az Y-generációs válaszadók 63 százaléka azt szeretné, hogy saját maguk, ne pedig az állam döntsön arról, hogy mikor menjenek nyugdíjba. Az X-generációnál már csak a megkérdezettek 53 százaléka felelt így.

Bár hasonló generációs különbség nem merül fel, de mindkét csoportot egyaránt megosztja például az a kérdés, hogy több vagy inkább kevesebb célra tudunk hatékonyan félretenni. Nagyjából fele-fele gondolja a két korosztálynak, hogy minél kevesebb dologra takarékoskodunk, annál kevésbé aprózzuk fel a pénzünket, és annál jobb eséllyel érjük el a kitűzött célt. A generációk nagyjából abban is egyetértenek, hogy az időskori jólétünk megteremtéséhez a legbiztonságosabb lehetőséget az ingatlanbefektetések jelentik.

A kutatás alapján ma minden ötödik 24-38 éves tesz félre nyugdíjas éveire, de a felmérés szerint további 22 százalék csatlakozna hozzájuk, ha nőne a jövedelme.

A kutatás vezetői arra is keresték a választ, hogy a válaszadók mit kezdenének akkor, ha nettó 50 ezer forinttal többet keresnének. A legtöbben a bútorra és lakberendezésre spórolást mondták, de 22 százalékuk már a nyugdíjcélú előtakarékosságot választották. Azok között, akik már most takarékoskodnak az idős éveikre, 69 százalékuk még többet félre tenne, ha magasabb lenne a fizetése.

A válaszok alapján a 35 éves kor tűnik vízválasztónak a nyugdíjtervezés terén, a 24-34 évesek közül ugyanis 37, a 35-38 évesek közül viszont már 49 százalék tervez félretenni idős korára.

Látva, hogy az Y-generációsok jellemzően több célra takarítanának meg, mint az X-esek (lakás- és autóvásárlás, hiteltörlesztések) úgy tűnik, 35 éves korukra jut oda a többségük, hogy az egyéb céljai mellett vagy azok megvalósítása után már nyugdíjra is tudjanak gyűjteni.

Oszd meg!