Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Az uniós agrárpénzek háromnegyede landol a legnagyobb földesuraknál, Csányi és Mészáros mellett egy holland fért a dobogóra

Forbes
2019. augusztus 12. 4 perc olvasás

Nőtt tavalyhoz képest az uniós földtámogatás, Simicska Lajos agrárbirodalmának bekebelezésével Mészáros már Csányi Sándort szorongatja.

A K-Monitor minden évben összesíti, kiknél landolnak az uniós agrártámogatások a magyar mezőgazdaságban. Az EU-tól kapott összeg először nőtt 2015 óta:

a teljes kiosztott összeg 663,5 milliárd forintra rúgott 2018-ban, ami mintegy 100 milliárddal több volt, mint 2017-ben.

A többlet főleg az előző évről áthúzódó közvetlen termelői támogatásokból, illetve a Vidékfejlesztési Program kifizetéseinek beindulásából adódott. Közvetlen támogatásként 381,8 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak, ebből a területalapú támogatás (210 milliárd forint) meghaladta az előző évit.

A támogatások 80 százaléka származott uniós forrásból, és csak 20 százaléka a hazai költségvetésből.

A területalapú támogatás összege hektáronként 32 536 Ft (2017: 32 110 Ft), a zöldítési támogatásé 18 397 Ft (2017: 17 643 Ft) volt.

A rendszer főbb támogatási formái a birtokméret alapján járnak, így nem csoda, hogy a támogatások igen aránytalanul jutnak el az agrártársadalom szereplőihez:

a támogatottak felső 10 százalék kapja az összes támogatás mintegy háromnegyedét.

Ennek fő oka a K-Monitor szerint a támogatási rendszer működése mellett a növekvő, állami eszközökkel is erősített birtokkoncentráció és a politikailag is befolyásos nagytőkések szektorbeli jelenléte.

Simicska visszavonulása átrendezte a szektort

Komoly átrendeződés történt az előző évhez képest: itt a Forbes.hu-n is részletesen követtük, ahogy Simicska Lajos kapitulálása után cégbirodalma beolvad Mészáros üzleti köreinek érdekeltségeibe.

Mészáros Lőrinc (megint) bevásárolt: övé lett Simicska egykori, jól menő agrárcége

2014-ben még a legnagyobb játékosnak számított a magyar mezőgazdaságban, hogy aztán a 2018-as választások után az agrárcégei Mészáros Lőrincnél kötöttek ki, amivel már lassan Csányi Sándor OTP-vezér és Bonafarm-tulajdonos első helyét veszélyezteti.

 

 

2. Mészáros Lőrinc: 3,6 milliárd

Mészárosnak 2018 a terjeszkedés éve volt. Nyerges Zsolt közvetítésével megszerezte a Simicska-agrárbirodalom javát (Mezort), így minden valószínűség szerint az ország legnagyobb földbirtokosává vált (a területalapú támogatásokból az ő cégei kapták a legtöbbet). Ezzel együtt még nem lökte le a feldolgozóiparban erős Csányit az agrárium trónjáról, a bankár egy jóval szervezettebb, jövedelmezőbb cégbirodalmat tulajdonol. A 2018-as Mezort-támogatásokat már Mészároshoz számolva a cégháló a tavalyi támogatási összeg több, mint háromszorosát szerzi meg.

3. Hunland (Janssen-család): 2,16 milliárd

A Pest megyei földprivatizáció egyik nagy nyertese volt a 30 éve hazánkba telepedett, a magyar politikai elithez mindig közel helyezkedő holland Janssen család. A Bugyi környékén gazdálkodó, a szigetszentmiklósi stadiont és Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzoráló Hunland cégcsoport idén már toplistánk harmadik helyére ért föl. A Hunland orosz állami pályázatokon is indul, a zászlóshajó Hunland-Trade árbevétele még a 2018-as visszaesés ellenére is bőven 100 milliárd feletti.