Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Az Uber vezére kifarolt Trump mögül

Travis Kalanick döntött, a #DeleteUber mozgalom komoly sikert könyvelhet el. A világ egyik legértékesebb startupjának alapítója és vezetője csütörtökön közölte munkatársaival, hogy otthagyja Donald Trump elnök üzleti tanácsadói testületét.

A lépés előzménye, hogy amikor a New York-i taxisok sztrájkot hirdettek az elnök kitiltási rendelete miatt, az Uber nem függesztette fel szolgáltatását, a sztrájktörés miatt a felhasználók elkezdték letörölni az appot a telefonjukról, és megszüntették Uber-fiókjukat is. Erről rengetegen posztoltak Twitteren vagy Facebookon. A felháborodás oka, hogy az Uber első számú vezetője és alapítója, Travis Kalanick is tagja Trump üzletemberekből és vállalatvezetőkből álló üzleti tanácsadó testületének. A tiltakozók szerint Kalanick emiatt nem szolidarított a New York-i taxisokkal.

travis

Az amerikai Forbes nyomán itt írtunk az ügyről részletesen, ahogy arról is, hogy a Szilícium-völgy nagyágyúi előbb-utóbb döntési helyzetbe kerülnek, az ügyfeleik ugyanis elvárják tőlük, hogy színt valljanak az elnök sokat vitatott intézkedéseinek ügyében.

Kalanick kilép tehát Trump mögül, de hangsúlyozta, az, hogy a tanácsa tagja volt, egyáltalán nem jelenti azt, hogy támogatta is egyben az elnök politikáját. Korábban pedig azzal védekezett, hogy az Uber alapítása óta együttműködik kormányokkal és politikusokkal, még akkor is, ha nem ért egyet a világnézetükkel.

A #DeleteUber mozgalom Amerikában ugyan nem rengette meg az autómegosztó pozícióit, noha versenytársai nagyot nőttek, de az amúgy is ellentmondásos megítélésű cég reputációjának biztosan nem jött jól. A lépés jelzi, noha a techcégek nem akarják összerúgni a port az új kormányzattal (hiába nem értenek azzal egyet számos ponton), kiélezett helyzetben inkább az ügyfeleik felé fognak gesztust tenni, mint a politikának.

 

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója