Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az első sportklub, amely elérte a bűvös 1 milliárd dolláros árbevételt

A nyáron már írtunk róla, hogy az FC Barcelona bejelentette, idén zárult pénzügyi évében bevételei meghaladták az 1 milliárd dollárt – soha ilyet nem ért el más sportklub a történelemben. A katalán sztárklub egymást követő ötödik évben ér el rekordbevételt. 

Most publikálta a klub a teljes pénzügyi jelentését az előző pénzügy évre (ami lefedi a 2017/18-as szezont, mivel június 30-ával zárult). Ezek szerint 1,05 milliárd dollár (914 millió euró) nettó árbevétel mellett 15 millió dolláros profitot ért el. Ami a hosszú távú sikeres gazdálkodást illeti, a klub kiemelte közleményében, hogy amellett, hogy a nyolcadik egymást követő évben volt képes nyereséget elérni, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) rekord magas, 220 millió dollár volt.

Neymar-hatás volt, de a rekordbevétel marad jövőre is 

A kiugróan magas bevételek egyik fontos eleme a pénzügyi év elején nyélbe ütött gigaüzlet volt: a Paris Saint-Germain (PSG) rekordot jelentő 222 millió euróért vásárolta ki élő szerződéséből a brazil Neymart. A klub ugyanakkor azzal számol, hogy jövőre is hasonló szinten maradnak a bevételek, elsősorban a Barca logóval ellátott termékek eladásainak köszönhetően (a klub nagyon odafigyel arra, hogy ki használhatja a logóját és hogy minden Barca-márkás termék eladásából jusson a klubkasszába) és főleg az UEFA Bajnokok Ligája (BL) most induló új pénzügyi ciklusának.

Az európai szövetség átalakította a legrangosabb futballtrófea küzdelmeinek időbeosztását és új ciklusra szerződött a közvetítési jogokra –

az idei szezontól kezdve a Bajnokok Ligája élcsapatai minden eddiginél többet fognak keresni a közvetítési jogokkal.

Ráadásul az idei szezontól már él, hogy a topbajnokságok (spanyol, angol, német, olasz) első négy helyezett csapatai automatikusan ott lesznek a BL főtábláján. A Barcelona ugyanakkor minden területen emelkedésre számít a bevételekben, így a szponzorpénzekben, a játékosok értékesítéséből is több pénzre számítanak, és a meccsnapok forgalma (a stadionban elköltött pénz + a jegybevétel) is nőhet. A 2018/19-es szezonra 960 millió eurós (1,105 milliárd dollár) bevételt várnak – vagyis újabb rekordot.

Csak összehasonlításképp: az amerikai Forbes listáján a Manchester United a legértékesebb fociklub, melynek bevételei tavaly szintén rekordot döntöttek, 794 millió dollár volt a forgalmuk. A Barca amúgy jóval nagyobb forgalommal és profittal zárt, mint az ősi rivális Real Madrid, a királyi gárda tavaly 892 millió dolláros árbevétellel zárt, működési bevétele 175 millió dollár volt szemben a Barca 204 millió dollárjával.

A legnagyobb bevételű sportklubok a 2017/18-as szezonban 

Barcelona: 1,05 milliárd dollár

Real Madrid: 892 millió dollár 

Dallas Cowboys (amerikai futball): 864 millió dollár 

Manchester United: 794 millió dollár

Manchester City: 674 millió dollár 

 

Oszd meg!