Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Peter Thiel, a Szilícium-völgy ellentmondásos zsenije Budapestre jön

Június 2-án Budapesten ad elő a PayPal társalapítója, a Facebook egyik korai befektetője. Igazi nagypályás befektető a Szilícium-völgyből, ahonnan sok tekintetben kilóg.

A PayPal társalapítója, a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb és sikeresebb befektetője, Peter Thiel a budapesti Brain Bar fesztivál vendége lesz – tudatták szerkesztőségünkkel a szervezők. Elon Musk mellett ő a technológiai világ egyik igazi nagyágyúja, sokszor ellentmondásosnak tűnő zseni, aki provokatív gondolataival sokszor meghökkentette már hallgatóságát. Ezt Budapesten is megtapasztalhatjuk:

június 2-án ad elő a Brain Bar fesztiválon.

A férőhelyek korlátozott száma miatt Peter Thiel budapesti előadása zárt körű lesz, azon csak a Brain Bar fesztiválbérletet vásárlók és diákok vehetnek részt, külön regisztráció után. A regisztráció menetéről a szervezők hamarosan közvetlenül tájékoztatják a bérleteseket. (További információ a jegyekről ITT.)


Megosztó zseni a Völgyből

Thiel —alapítótársával, Elon Muskkal közösen— hozta létre az internetes pénzforgalmat forradalmasító PayPal-t. Tucatnyi nagy hatású vállalkozás, köztük a Facebook, a LinkedIn és a SpaceX első nagybefektetője volt. Szintén

ő hozta létre az adatelemzéssel foglalkozó, mára 20 milliárd dollár értékűre becsült Palantir vállalatot, mely az Egyesült Államok védelmi minisztériumának beszállítója (dolgozik a CIA-nak és az NSA-nak is). Az amerikai Forbes szerint Thielnek 10%-a lehet a cégben,

vagyis ez adja vagyona több mint kétharmadát, mely 2,5 milliárd dollár a Forbes friss becslése szerint. A Facebook részvényeinek nagy részétől már megszabadult, de továbbra is az igazgatóság tagja.

A nevét viselő Thiel Ösztöndíj 20 év alatti, kiemelkedően tehetséges fiatalokat támogat abban, hogy felsőfokú tanulmányok helyett saját vállalkozásba fogjanak – közel 100 ezer dollárt költött erre a célra eddig.

Thiel igazi különc figura, Németországban született, de Amerikában nőtt fel, a Stanfordon szerzett jogi diplomát. A progresszív nézeteket valló Szilícium-völgyi top befektetők közül jóformán egyedüliként támogatta Donald Trumpot. Ezzel együtt is az alapvetően libertariánus nézeteket valló Thiel a republikánus pártelit keményvonalas tagjait is képes volt meghökkenteni: 2016-ban a cleveland-i konvención állva tapsolták, mikor arról beszélt, nemcsak büszke amerikai, de büszke meleg is. Előtte ilyet korábban senki nem tett, a közönség állva tapsolta. (A beszéd nemcsak ezért érdekes, kritikusan beszél a Szilícium-völgyről is, aminek milliárdjait köszönheti).

Ellentmondásos megítéléséhez hozzátartozik a Gawker-ügy is. A világ egykori legnagyobb független blogszolgáltatását New Yorkban a magyar származású Nick Denton alapította, a cégnek budapesti irodája és fejlesztőközpontja is volt. Elsőként írtak arról, amit később Thiel is felvállalt: hogy meleg. A milliárdost ezzel alaposan feldühítették, aki azzal vágott vissza, hogy finanszírozta Hulk Hogan igencsak drága perét a Gawker ellenében (a Gawker ugyanis felrakott egy szexvideót az egykori pankrátor-színészről). Hogan nyert, a Gawkernek pedig le kellett húznia a rolót a drága kártérítés miatt. A szaftos sztori persze hetekig uralta az amerikai médiát, de sokan azzal vádolták Thielt, hogy a független blogbirodalom kinyírásával belerúgott a sajtószabadságba is, méghozzá szimplán személyes sértettség miatt.

Miközben sokat foglalkozik azzal, hogy a Szilícium-völgyön kívüli Amerika munkásai megtalálják-e az amerikai álmot, ami miatt az ő szülei is útra keltek, egyik sokat idézett mondása, hogy „a monopólium minden sikeres üzlet feltétele”.

Noha vannak kritikusai, azt senki sem tagadja, hogy egy igazi zseni.


Az idei Brain Bar fesztivál rajta kívül is számos nagy nevet sorakoztat fel. Az előadók között szerepel a világ leghíresebb robotjának számító Sophia, a sztárséf Massimo Bottura, a sci-fi szerző Ted Chiang, a Google-alelnök Jacquelline Fuller és Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa.

A Brain Bar fesztivált idén május 31. és június 2. között rendezik a Corvinus Egyetem campusán.

A több mint félszáz világhírű és úttörő gondolkodót, tudóst, politikust, művészt felsorakoztató fesztivál fókuszában a jövő legérdekesebb, legellentmondásosabb témái állnak, mint például a robotok és emberek együttélése, a mesterséges intelligencia morális kérdései, a Big Data és tech monopóliumok hatalma vagy a Szilícium-völgy és a startup kultúra kritikája.

 

Oszd meg!